Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, ενώ περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλές υποδομές, ενώ 23.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό στην επαρχία Χοκουρίκου.

Οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ υπολογίζονται σε αρκτετά δισ. δολάρια – Εικόνες καταστροφής

Σε εξέλιξη οι έρευνες – Στη μακάβρια λίστα των θυμάτων προστέθηκαν ακόμη 16 άτομα

Η αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων συνεχίζεται για έκτη ημέρα και περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περιμένουν βοήθεια.

Δεκαέξι νέοι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στις πόλεις Ουατζίμα και Αναμίζου σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον σεισμό σε 110, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο την τοπική αυτοδιοίκηση της περιφέρειας Ισικάουα και άλλες πηγές.

Έκτη μέρα μετά τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και χιλιάδες σπίτια μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλές υποδομές

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ιαπωνία, μετά από αυτόν που σημειώθηκε το 2016 στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και προκάλεσε τον θάνατο 276 ανθρώπων.

Οικονομική βοήθεια $100.000 στέλνουν οι ΗΠΑ στις πληγείσες περιοχές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν επιμελητειακή στρατιωτική υποστήριξη και αρωγή για τις περιφέρειες στην Ιαπωνία που επλήγησαν από τον σεισμό, που έχει καταστρέψει απομακρυσμένες κοινότητες και έχει αναγκάσει περίπου 33.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ για να υποστηρίξουν τη φίλη κα σύμμαχό μας στην απάντησή της στον σεισμό. Στρατιωτική επιμελητειακή υποστήριξη, τρόφιμα και άλλα εφόδια ετοιμάζονται», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ.

Η Ιαπωνία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για έκτακτη βοήθεια και απέρριψε προσφορές για βοήθεια από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης προς το παρόν της Κίνας.

Περίπου 54.000 αμερικανικό προσωπικό έχει τη βάση του στην Ιαπωνία και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Chicago Council on Global Affairs.

Οι δύο κυβερνήσεις συντονίζονται για ενδεχόμενη παροχή βοήθειας από αμερικανικά στρατεύματα

«Όλες οι Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία παραμένουν έτοιμες να υποστηρίξουν τους ιάπωνες συμμάχους μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δεν μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιχειρήσεις στρατιωτικής υποστήριξης, όμως θα παρέχουμε επικαιροποιήσεις όταν θα έχουμε περισσότερα που να μπορούμε να μοιραστούμε», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν αγνοούμενους μέσα στα ισοπεδωμένα κτίρια

Ζημιές από τσουνάμι

Τολάχιστον 1.200 στρέμματα γης έχουν επίσης πλημμυρίσει από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε πλήρη εικόνα και είναι πιθανό η περιοχή που έχει πλημμυρίσει να είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στην εφημερίδα Ασάχι κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Προκαταρκτική έρευνα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε ότι το τσουνάμι στη δυτική ακτή της χερσονήσου μπορεί να έφθασε στο υψηλότερο σημείο του τα 4,2 μέτρα πάνω από τη φυσιολογική στάθμη της θάλασσας.

Το πρώτο κύμα του τσουνάμι ενδέχεται να έφθασε στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου Νότο μόλις ένα λεπτό μετά τη σεισμική δόνηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν τον χρόνο για να απομακρυνθούν, ανέφερε η εφημερίδα Γιομιούρι, επικαλούμενη ανάλυση του Πανεπιστημίου Τοχόκου.

Οι λεπτομέρειες για το τσουνάμι δεν είναι σαφείς επειδή ο μηχανισμός που παρέχει στοιχεία για τα τσουνάμι σταμάτησε να εκπέμπει δεδομένα αμέσως μετά τον αρχικό σεισμό, αναφέρεται στην ανάλυση.

Η Ιαπωνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνες για έναν άνθρωπο, η τύχη του οποίου αγνοείται αφού παρσύρθηκε από το τσουνάμι στην πόλη Σούζου. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό εν δυνάμει θύμα του τσουνάμι μέχρι αυτή τη στιγμή.



ΠΗΓΗ