Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023, 06:45

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται εντός της ημέρας στη Βαγδάτη για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσαν χθες οι ιρακινές αρχές.

Ο Κουλέμπα θα συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν και θα γίνει δεκτός από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Ιρακινού ΥΠΕΞ, ο Άχμεντ αλ Σαχάφ.

Θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη για «να προωθηθεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, να διεξαχθούν διαβουλεύσεις για διάφορα θέματα και να συζητηθούν οι περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις», συνεχίζει το κείμενο.

Η επίσκεψη καταγράφεται προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη συνδιάλεξη του Ιρακινού πρωθυπουργού και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στη σύρραξη που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, ο Σουντάνι επέμεινε στη «σημασία που έχει να καταλήξουμε σε ειρηνική λύση» και να γίνει «διάλογος για να τερματιστεί η κρίση», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Παρά το ξέσπασμα του πολέμου, το Ιράκ διατηρεί αλώβητες τις –όχι ευκαταφρόνητες– οικονομικές σχέσεις του με το Κίεβο και με τη Μόσχα, καθώς έχει επιλέξει να τηρεί ουδέτερη στάση.

Η Βαγδάτη μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες σε σκηνικό έντονου διπλωματικού μπαλέτου. Τον Φεβρουάριο, η ιρακινή πολιτική ηγεσία υποδεχόταν τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Τότε, ο Χουσέιν είχε υπενθυμίσει τη θέση της χώρας του υπέρ της κήρυξης «εκεχειρίας» ώστε «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη».

Στην αρχή της χρονιάς, η Βαγδάτη υποδέχθηκε επίσης τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ιράκ ανέλαβε το 2021 μεσολαβητική πρωτοβουλία –άνευ προηγουμένου– ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία· οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην περιοχή ανακοίνωσαν τον Μάρτιο συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεών τους υπό την αιγίδα της Κίνας.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023, 06:45

ΠΗΓΗ