Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, 15:46

Ερευνητές ανακάλυψαν άλλο ένα από τα διάσημα αγάλματα μοάι του Νησιού του Πάσχα, στην κοίτη μιας λιμνοθάλασσας μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές μονολιθικές σκαλιστές πέτρινες φιγούρες, με επιμήκη πρόσωπα και χωρίς πόδια.

Το άγαλμα βρέθηκε από μια ομάδα ερευνητών από τρία Πανεπιστήμια της Χιλής, οι οποίοι συνεργάζονταν σε έργο για την αποκατάσταση του βάλτου στον κρατήρα του ηφαιστείου Rano Raraku. Το άγαλμα έχει ύψος 1,60 και βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι, «κοιτάζοντας» τον ουρανό.

«Αυτό το μοάι έχει μεγάλες δυνατότητες για επιστημονικές και φυσικές μελέτες. Είναι μια, πραγματικά, μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα μοάι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα σε έναν κρατήρα του Rano Raraku», ανέφερε η κοινότητα των αυτοχθόνων Ma’u Henua σε ανακοίνωσή της.

Αρκετά αγάλματα στο νησί αυτό είχαν υποστεί ζημιές μετά από δασική πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο. «Αυτό το μοάι βρίσκεται στο κέντρο μιας λιμνοθάλασσας που άρχισε να στεγνώνει το 2018. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον για τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λιμνοθάλασσα είχε βάθος τρία μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αφήσει εκεί το μοάι», δήλωσε ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua, που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.

Τα μοάι είναι αγάλματα που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα. Πρόκειται για μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από ηφαιστειακή τέφρα της περιοχής Ράνο Ραράκου, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές. Σήμερα συνολικά έχουν βρεθεί 887 μοάι στο νησί.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, 15:47

ΠΗΓΗ