Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 05:47

Μέλος των ένοπλων δυνάμεων του Ισημερινού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «ανταλλαγών πυρών» με διακινητές ναρκωτικών στην επαρχία Εσμεράλδας, στα σύνορα με την Κολομβία, όπου οι αρχές κήρυξαν προ ημερών κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο στρατός.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε την Παρασκευή σε αυτή την παραθαλάσσια επαρχία, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Τον Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο είχε επεκτείνει το μέτρο στις παραθαλάσσιες επαρχίες Γουάγιας και Σάντο Ντομίνγκο, έπειτα από έφοδο διακινητών ναρκωτικών κατά τη διάρκεια μεταγωγής κρατουμένων με απολογισμό οκτώ νεκρούς.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προβλέπεται να διαρκέσει 60 ημέρες και στο πλαίσιο του μέτρου στρατός και αστυνομία θα «συντονίσουν τις προσπάθειές τους» για τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Εξ ορισμού, το μέτρο σηματοδοτεί την αναστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων όπως της κίνησης, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι, του απαραβίαστου της ιδιωτικής κατοικίας και της αλληλογραφίας από τις 21:00 ως τις 05:00.

Η Εσμεράλδας συγκαταλέγεται στις περιοχές του Ισημερινού οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη βία συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά. Από τον Ιανουάριο, έχουν καταγραφεί εκεί 70 ανθρωποκτονίες και τέσσερις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών εγκαταστάσεων.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού —τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο—, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές ειδικά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Το 2022, το Κίτο ανακοίνωσε κατασχέσεις 200 και πλέον τόνων. Η κυβέρνηση του κ. Λάσο κήρυξε τον «πόλεμο» εναντίον συμμοριών που μάχονται για τον έλεγχο των οδών διακίνησης.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 05:47

ΠΗΓΗ