Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης στη Γάζα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών και τραυματισμένων Παλαιστινίων, εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων γύρω από το Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.

Ο Μπάιντεν καλεί το Ισραήλ, να επικεντρωθεί στο «πώς να σώσει ζωές αμάχων» μετά τη συνάντηση του συμβούλου του Τζέικ Σάλιβαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας να ξεκαθαρίζει ότι «θα είναι ένας μακρύς πόλεμος».

Παλαιστινιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δηλώνουν ότι οι υπηρεσίες διακόπηκαν στη Γάζα για άλλη μια φορά λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Συνολικά 18.787 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1.147.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:50 Εβραίοι διαδηλωτές απαίτησαν την κατάπαυση του πυρός, με συγκεντρώσεις σε 8 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

Εβραίοι διαδηλωτές που απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής σε πολυσύχναστους δρόμους και γέφυρες στη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η ομάδα, Jewish Voice for Peace, δήλωσε ότι περίπου 90 διαδηλωτές απέκλεισαν την αερογέφυρα προς τη λεωφόρο Νέας Υόρκης στην Ουάσιγκτον.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Φιλαδέλφεια, όταν περίπου 200 άτομα απέκλεισαν για λίγο τον αυτοκινητόδρομο I-76 κρατώντας πινακίδες και πανό που έγραφαν: «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και «Όχι στο όνομά μας».

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν μια πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Βοστώνης, σταματώντας τα οχήματα που κινούνταν σε 15 λωρίδες κυκλοφορίας.

«Την 8η νύχτα του Χανουκά, 8 πόλεις, 8 γέφυρες», έγραψε η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη για τις διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε εδώ, συγκεντρωμένοι σε όλη τη χώρα σε μαζικούς, αυξανόμενους αριθμούς, για να πούμε όχι άλλο», δήλωσε η ομάδα.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ατλάντα, το Σικάγο, τη Μινεάπολη.

06:40  Η Γαλλία δηλώνει ότι εργάζεται για την απομάκρυνση των υπαλλήλων του AFP από τη Γάζα

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά τους υπαλλήλους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP)», δήλωσε ο Christophe Lemoine, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Παρισιού, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είναι περίπλοκη.

«Από τον Οκτώβριο, εργαζόμαστε για να επιτρέψουν οι Γάλλοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους, που βρίσκονται στη Γάζα», δήλωσε ο Lemoine σύμφωνα με το  AFP.

Νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο καλούσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συμβάλει στη διασφάλιση της εκκένωσης των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που εργάζονται σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

06:30 Πολλαπλασιάζει το Ισραήλ τις φονικές επιδρομές

Βομβαρδισμοί σε Ράφα, Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό Νουσεράτ σημειώθηκαν χθες, μετά τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μέσα σε σχολεία, ενώ διαρκώς διαρρέουν βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια σε κρατούμενους Παλαιστίνιους.

Η UNRWA αναφέρει ότι 288 Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντβάν, που βρίσκεται βόρεια της πόλης της Γάζας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και υπέβαλαν τους Παλαιστίνιους εκεί σε «μαζικές συλλήψεις και κακομεταχείριση», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν περίπου 2.500 εκτοπισμένους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να το εγκαταλείψουν και οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό μεταφέρθηκαν στους χώρους της ιατρικής εγκατάστασης.

Δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω του ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να παράσχει υποστήριξη σε 12 μωρά στην εντατική και σε 10 άτομα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την έκθεση της UNOCHA. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται φρουροί καθώς άνδρες με υψωμένα χέρια οδηγούνται έξω κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας (στιγμιότυπο από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2023 από τις IDF)



ΠΗΓΗ