Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Eξεταστικής Eπιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας τη για συγκάλυψη και σχολιάζοντας αρνητικά την επιλογή Μητσοτάκη να απουσιάζει από την συζήτηση.

«Μνημείο συγκάλυψης», «ομολογία ενοχής», «προσβλητικό και ντροπιαστικό πόρισμα», «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», «προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σφυροκοπούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον εισηγητή της πλειοψηφίας να υπεραμύνεται του πορίσματος που αποδίδει το δυστύχημα στο «ανθρώπινο λάθος».

Υψηλοί τόνοι

Ειδικότερα, από την Νέα Δημοκρατία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών λέγοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Η αντιπολίτευση σχολιάζει αρνητικά την επιλογή Μητσοτάκη να απουσιάζει από την συζήτηση

Αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί είπε και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.

«Δεν έχουν καμία βάση οι συζητήσεις που καλλιεργούνται σκόπιμα για δήθεν άρνηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής καθώς ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών. Αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717. Όσοι εξέθρεψαν και επένδυσαν σε αυτές τις παραφιλολογίες σκοπίμως παραπλανούν» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας σε άλλο σημείο.

Σφυροκόπημα

«Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος  μίλησε για «εξεταστική παρωδία» ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στις καταγγελίες περί συγκάλυψης ευθυνών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί ότι η γνώση για την ανυπαρξία έργων ασφαλείας ήταν διάχυτη και στον Υπουργό. Γι’ αυτό συγκαλύπτετε».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξη του συμφέροντα. Όπως είπε: « Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μεταξύ άλλων μίλησε για εξόφθαλμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου  «να μπαζωθεί η αλήθεια» για το έγκλημα στα Τέμπη. Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να παραγραφεί η ευθύνη στη συνείδηση του λαού, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, να μην υπάρξουν νέα Τέμπη, για να καταδικαστεί ο πραγματικός ένοχος που είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν κράτος, κυβέρνηση, ΕΕ, θυσιάζοντας τις ζωές του λαού.

Φάμελλος: «Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη»

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.



ΠΗΓΗ