Την έντονη δυσαρέσκεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν προκαλέσει οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυγών, και ήδη ετοιμάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστούν οι προμήθειες του βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται σε πολλά αγαπημένα εορταστικά πιάτα της Ρωσίας.

Οι τιμές των αυγών αυξάνονται με ρυθμό άνω του 4% για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, από την αρχή του έτους, έχουν γίνει 42% πιο ακριβά.

Ελλείψεις τροφίμων που θυμίζουν τη σοβιετική εποχή

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλες ουρές ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν αυγά σε περιοχές από το Κουμπάν στη νότια Ρωσία έως το Νοβοσιμπίρσκ, περίπου 2.000 μίλια ανατολικά στη Σιβηρία, θυμίζοντας εικόνες από τις ελλείψεις τροφίμων της σοβιετικής εποχής. Οι έμποροι λιανικής έχουν επίσης περιορίσει την ποσότητα των αυγών που πωλούνται ανά άτομο και έχουν αρχίσει να τα πωλούν μεμονωμένα σε άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν για μια ολόκληρη καρτέλα.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, ενόψει των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων, όπου πολλά παραδοσιακά πιάτα βασίζονται στα αυγά ως βασικό συστατικό, αλλά και την προεκλογική εκστρατεία του Ρώσου ηγέτη, για πέμπτη θητεία στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Μάρτιο.

Καθυστερημένα μέτρα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο γενικός εισαγγελέας Igor Krasnov έδωσε εντολή στους περιφερειακούς αξιωματούχους να επιθεωρήσουν τους παραγωγούς αυγών, ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση στο Telegram.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία πρότεινε επίσης οι επιχειρήσεις να περιορίσουν τις προσαυξήσεις στα αυγά στο 5% μέχρι τον Μάρτιο, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων RBC νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επικαλούμενη την επιστολή της υπηρεσίας προς τους λιανοπωλητές.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη την αναστολή των δασμών στις εισαγωγές 1,2 δισεκατομμυρίων αυγών από τις λεγόμενες φιλικές χώρες. «Αυτή η απόφαση θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της εγχώριας αγοράς αυγών και θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε να άρει τις εισαγωγές.

«Οι εισαγωγές δεν άνοιξαν εγκαίρως για την απαιτούμενη ποσότητα», είπε απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου του σχετικά με την τιμή των αυγών. «Λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη για αυτό», είπε, προσθέτοντας, «Υπόσχομαι ότι η κατάσταση θα διορθωθεί σύντομα».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ