Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έκαναν τις οικονομικές εκροές από τη Ρωσία πολύ πιο δύσκολες και – παραδόξως – βοήθησαν στην ενίσχυση της ρωσικής οικονομίας, όπως σημείωσε πρόσφατα ο διάσημος οικονομολόγος Ruben Enikolopov.

Παρότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτρέψει πλήρως αυτές τις χρηματοοικονομικές ροές, έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή της κατεύθυνσης τους, κάτι που διαπιστώνεται στην αγορά ακινήτων.

Το 2022, όταν δηλαδή ξέσπασε ο πόλεμος, οι Ρώσοι αγοραστές ακινήτων απομακρύνθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά κατευθυνόμενοι προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Τουρκία ή τον Νότιο Καύκασο, ακόμη και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κλείνοντας σχεδόν μια διετία πολεμικών συρράξεων, η κατεύθυνση φαίνεται να αλλάζει ξανά.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ χάνουν την ηγετική τους θέση ως επενδυτικοί προορισμοί για τους Ρώσους αγοραστές ακινήτων, με άλλες χώρες, ορισμένες από αυτές στη Δυτική Ευρώπη, να αποκτούν προβάδισμα. Τουλάχιστον όσον αφορά την τάση που καταγράφεται στις έρευνες αγοράς.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων NF Group (μέχρι πέρυσι λειτουργούσε στη Ρωσία με το εμπορικό σήμα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank), το 10μηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2023 οι Ρώσοι επικέντρωσαν τις έρευνές τους για αγορά ακινήτων στην Ουγγαρία και στην Κύπρο αντί για τα φαβορί της προηγούμενης χρονιάς: Τουρκία και ΗΑΕ. Με βάση την εν λόγω έρευνα, η Τουρκία «έπεσε» στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ινδονησία και το top5 συμπληρώνεται με την Ελλάδα.

Η Τουρκία «έπεσε» στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ινδονησία

Το κίνητρο

Το κύριο κίνητρο που ωθεί 6 στους 10 Ρώσους να αγοράσουν ακίνητα στο εξωτερικό είναι η απόκτηση άδειας διαμονής ή δεύτερης υπηκοότητας, σύμφωνα με την έρευνα της NF Group.

Εξ ου και το ενδιαφέρον για την Ουγγαρία, η οποία προγραμματίζει να προσφέρει άδεια παραμονής για όσους αγοράζουν ακίνητα στην επικράτειά της, έξι χρόνια μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που οδήγησαν τις αρχές να κλείσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα «Χρυσής βίζας».

Το «πρόγραμμα επισκέπτη-επενδυτή» επιτρέπει σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε τοπικά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ή 500.000 ευρώ σε ουγγρικά ακίνητα το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για 10ετή, ανανεώσιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τη νομοθεσία που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ακόμη, δωρεές αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στα λεγόμενα δημόσια καταπιστεύματα, τα οποία η κυβέρνηση δημιούργησε για την εποπτεία των πανεπιστημίων, θα είναι επίσης επιλέξιμες.

Την ίδια ώρα, οι αγορές ακινήτων από Ρώσους στην Ισπανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 2.137 συναλλαγές, σύμφωνα με το Κέντρο Στατιστικής Πληροφόρησης Συμβολαιογράφων, οι οποίες είναι κοντά στο ρεκόρ που σημειώθηκε στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014.

Η αναστολή και το «παράθυρο»

Αν και η Ελλάδα έχει αναστείλει την έκδοση «Χρυσής Βίζας» για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους πολίτες, η διαδικασία μπορεί να γίνει διά της πλαγίας.

Έτσι, εάν οι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι έχουν, ή αποκτήσουν, υπηκοότητα τρίτης χώρας (για παράδειγμα Γεωργία, Τουρκία, ΗΑΕ, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Καραϊβική κ.λπ.) στη συνέχεια μπορούν εύκολα να πάρουν ελληνική άδεια διαμονής.

Παράλληλα υπάρχει και η Digital Nomads Visa για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα, η οποία δίνει δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, που εργάζονται στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2023 από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι Ρώσοι με 324 άδειες κατατάσσονται στην 6η θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων εθνικοτήτων με ισχύουσες αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» (ποσοστό 2,9%). Στην κορυφή παραμένουν οι Κινέζοι (61,1%), ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι με 698 άδειες (6,2% του συνόλου).

Οι Ρώσοι με 324 άδειες κατατάσσονται στην 6η θέση

Ρωσικές επενδύσεις

Από τη Ρωσία οι καθαρές άμεσες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα ανήλθαν στο ποσό των 174 εκατ. ευρώ το διάστημα 2002 – 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μάλιστα το 2022 καταγράφηκε πτώση της τάξης του 58,4% συγκριτικά με το 2021, καθώς από 24 εκατ. ευρώ προ του πολέμου οι εισροές κατήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ με την έναρξη των συρράξεων.

Ωστόσο αυτό το νούμερο ενδεχομένως να μην είναι το πραγματικό ποσό που εισέρευσε στη χώρα μας, καθώς, όπως εξηγούν νομικοί και κτηματομεσίτες, τα ρωσικά κεφάλαια μπορεί να είχαν αφετηρία από άλλη χώρα, όπως η Κύπρος, η Ελβετία κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με κινεζικά κεφάλαια, επισημαίνουν οι ίδιοι, αναφέροντας ότι εκτός από την «ευθεία» οδό έρχονται μέσω Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης.

Άμεσες ξένες επενδύσεις 1,64 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η θετική πορεία του τουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2023 και ανήλθαν σε καθαρές εισπράξεις 1,644 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 28,7% το αντίστοιχο επίπεδο εισπράξεων που καταγράφηκε το 2022 (1,277 δισ. ευρώ).

Πηγή: ot.gr



ΠΗΓΗ