Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι κρίσιμες εκλογές σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, θα είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για την πορεία της οικονομίας, εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού – ο βασικός φορέας που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολύτιμου μετάλλου.

Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη «όρεξη» κεντρικών τραπεζών για την αγορά χρυσού, οι τρεις αυτοί παράγοντες αναμένεται ότι θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τις τιμές και το 2024, οι οποίες διαμορφώνονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, κοντά στα 2.040 δολάρια η ουγκιά. Ένας τέταρτος παράγοντας είναι ακόμα η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, και ιδιαίτερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται μάλιστα, η πιθανότητα η Fed να κατευθύνει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ασφαλή προσγείωση με επιτόκια δολαρίου άνω του 5% δεν είναι καθόλου βέβαιη. Επίσης, μια παγκόσμια ύφεση είναι ακόμη στα χαρτιά. Όλα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολλούς επενδυτές να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους σημαντική και αποτελεσματική αντιστάθμιση κινδύνου, όπως είναι ο χρυσός, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Μελέτη

Επιπλέον, ο Οργανισμός σε μελέτη του κάνει λόγο για τρία βασικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία το 2024, τα οποία παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Πρόκειται για τα σενάρια «ομαλής προσγείωσης», «σκληρής προσγείωσης» και «καθόλου προσγείωσης», με τα δύο πρώτα να συγκεντρώνουν τις πιο αυξημένες πιθανότητες να υλοποιηθούν.

1. Ομαλή προσγείωση: Με πιθανότητες να συμβεί από 45% έως 65%, αφορά μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας και μέτρια επίπεδα κινδύνου και αβεβαιότητας.

2. Σκληρή προσγείωση: Με πιθανότητες 25% με 55% να συμβεί, αφορά μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας, με πιθανή ακόμα και ύφεση. Αφορά επίσης ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει νέα στροφή προς τον χρυσό.

3. Καθόλου προσγείωση: Με πιθανότητες 5% με 10% να συμβεί, αφορά νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Η ανάκαμψη στην αμερικανική μεταποίηση και η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι δύο πιθανοί οδηγοί ενός τέτοιου σεναρίου, σημειώνεται.

Τα επιχειρήματα για αυτό το αποτέλεσμα εστιάζονται στο γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου και επομένως λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια από ό,τι στο παρελθόν.

Τα νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ενισχυθεί ενάντια στο ρεύμα των υψηλότερων επιτοκίων με διπλασιασμό της διάρκειάς τους τα τελευταία 30 χρόνια, όπως εκτιμάται.

Αγορά εργασίας

Βασικός καθοριστικός παράγοντας για το εάν οι οικονομικές συνθήκες θα μετατοπιστούν από μια ήπια σε μια σκληρή προσγείωση είναι η αγορά εργασίας, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αν και η ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή, ορισμένοι από τους παράγοντες που τη διατήρησαν εκεί το 2023 – όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και υγιείς εταιρικοί ισολογισμοί με τη βοήθεια «παχουλού» πορτοφολιού από καταναλωτές – όχι μόνο έχουν ξεθωριάσει αλλά διατηρούν ιστορική τάση να μεταβάλλονται γρήγορα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία προηγούμενες υφέσεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κατά μέσο όρο μεταξύ πέντε και 13 μηνών αφότου η αύξηση των μισθολογίων έφτασε στο ίδιο επίπεδο με τα σημερινά επίπεδα.

Επίσης δείκτης ανεργίας της Fed του Σεντ Λούις αφήνει να εννοηθεί ότι απέχουμε μόλις μήνες από την ύφεση, σημειώνεται. Κατά μέσο όρο, αυτοί οι δείκτες υποδηλώνουν πιθανότητα ύφεσης 45% τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρει η έκθεση.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ