Αναφορές στενών συνεργατών αλλά και φίλων του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, δίνουν τροφή για νέα σχόλια και διατηρούν την υπόθεση ψηλά στην επικαιρότητα.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος, που ελέγχεται για απάτη ύψους 600.000 ευρώ, παραμένει στη δίνη των αποκαλύψεων, με τον ίδιο να προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις με γραπτή του δήλωση, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στον τζόγο.

Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης

«Υπήρχε ο συγκεκριμένος αριθμός PayPal, υπήρχε και ένας άλλος αριθμός που ήταν Εθνική και έβγαινε στα στοιχεία της αδελφής του», είπε στο εθελόντρια στην κοινωνική κουζίνα.

Παράλληλα ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαχειριζόταν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος. Από το 2020 και για δύο χρόνια, έμπαιναν χρήματα σε λογαριασμό της μητέρας του, που υπήρχε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Γενάρη του 2023, σε ακόμα έναν, στο όνομα του κουνιάδου του.

Κατά το , έχουν εντοπιστεί άλλοι τέσσερις λογαριασμοί, στους οποίους πολίτες κατέθεταν χρήματα για την κοινωνική κουζίνα και μένει να φανεί τι απέγιναν.

«Τον έχω συναντήσει άπειρες φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε ένα πρακτορείο»

Χαρακτηριστική είναι μια περιγραφή για τον ιδρυτή του «Άλλου Ανθρώπου», με το άτομο να λέει στο : «Τον έχω δει άπειρες φορές να παίζει ΄΄φρουτάκια΄΄». «Τον έχω συναντήσει άπειρες φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε ένα πρακτορείο. Για να μπεις εκεί, δίνεις ταυτότητα και σου βγάζουν μια κάρτα […] αυτό είναι τα φρουτάκια. Δίνεις την ταυτότητά σου και σου βγάζουν μια ταυτότητα μέλους. Δίνεις μετρητά και τα βάζουν επί τόπου στην κάρτα. Μπορεί να τύχει να κερδίσεις οπότε, πας με αυτή την κάρτα, τη χτυπάει στο μηχάνημα και σου βγάζει τα χρήματα», είπε.

«Τον είχα δει δίπλα μου να φεύγει με 1.290 ευρώ, αλλά τον είχα δει να χάνει και 800-900 ευρώ πολλές φορές»

«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο τον έχω δει πάνω από 100 φορές. Προφανώς δεν έπαιζε μόνο σε ένα-δύο. Αν ήταν τόσα τα χρήματα που λένε ότι έχει χάσει, δεν μπορεί να τα χάσει σε ένα μέρος και για ξεκάρφωμα. Του είχαν δώσει συγχαρητήρια (σ.σ.: για το έργο του) και μέσα στο μαγαζί και απέξω πήγαινε ο κόσμος και του έλεγε ΄΄συγχαρητήρια, παρακολουθούμε τι κάνετε, να είστε καλά΄΄ κτλ», προσέθεσε.

Η φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο να παίζει φρουτάκια στο πρακτορείο πατέρα γνωστής παρουσιάστριας

«Εδώ, στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό λέγαμε ότι παράγει έργο ο άνθρωπος άλλο τώρα το τι κάνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στον ίδιο χώρο έχουμε υπάρξει πολλές φορές γι’ αυτό είπα ότι το αγαπημένο του παιχνιδάκι είναι τα διαμάντια. Έχει να παίξεις από 0,10 λεπτά μέχρι 2 ευρώ. Έλεγε ο κόσμος ότι παίζει ποσά, δεν παίζει 10 και 20 ευρώ που πηγαίναμε εμείς για να φάμε 1-2 ώρες», συνέχισε.

«Έπαιζε πάντα το ανώτερο ποσό πονταρίσματος, τα 2 ευρώ»

«Έχω δει πολλές φορές τον Κώστα Πολυχρονόπουλο σε συγκεκριμένο κατάστημα με τυχερά παίγνια στην Άνω Γλυφάδα. Σε ενάμιση χρόνο που πήγαινα εγώ τον έχω δει πάνω από 150 φορές. Το αγαπημένο του παιχνίδι στα φρουτάκια είναι το διαμάντι. Έπαιζε πάντα το ανώτερο ποσό πονταρίσματος, τα 2 ευρώ. Τον είχα δει δίπλα μου να φεύγει με 1.290 ευρώ, αλλά τον είχα δει να χάνει και 800-900 ευρώ πολλές φορές», είπε.

Ερωτηθείς με ποιους πήγαινε ο Κώστας Πολυχρονόπουλος στο κατάστημα με τα τυχερά παίγνια, το πρόσωπο που μίλησε για τον ίδιο απάντησε: «Κάποιες φορές ερχόταν μόνος του και κάποιες άλλες με άλλα δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα. Ήταν θαμώνας στο μαγαζί, γιατί πήγαινε και του μιλούσε κόσμος. Εγώ πήγαινα εκεί για ένα δεκάλεπτο τον έβρισκα εκεί κι όταν έφευγα έμενε εκεί».

«Τον θεωρώ δικό μου άνθρωπο»

Η εθελόντρια Όλγα Δάλλα, που έχει συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλου και την κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», μίλησε επίσης στο .

«Γνωριστήκαμε με τον Κωνσταντίνο το 2017 που είχε καλεστεί από το Σωματείο Αλληλεγγύης Ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ένας άνθρωπος που μόλις του είπα καλησπέρα με αγκάλιασε και με φίλησε. Έχοντας να παρακολουθήσει το έργο τους αποφάσισα να συμμετέχω. Αυτά που έχω δει και έχει κάνει ο Κωνσταντίνος ιερά και καταπληκτικά. Τον θεωρώ δικό μου άνθρωπο. Μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο βοηθάει. Το 2018 κάναμε μία συνάντηση και έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να γίνει ΜΚΟ ΄΄Ο Άλλος Άνθρωπος΄΄. Ο Κωνσταντίνος επέμενε πως ήθελε να το κρατήσει παρεΐστικο γιατί υπήρχαν σκάνδαλα τότε με τις ΜΚΟ. Προσπάθησα να τον προστατεύσω. Αποφασίστηκε τελικά να μην γίνει ΜΚΟ», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Η δράση του άρχισε από μία γειτονιά και επεκτάθηκε και έχασε τον έλεγχο. Δεν είχα διαπιστώσει κάτι με τον τζόγο, ποτέ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κάτι. Για να υπορράψουν ένα έγγραφα οι εφοριακοί, υπάρχουν στοιχεία. Τώρα το τι στοιχεία είναι αυτά είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Το σημαντικό είναι να μην κλείσει η δράση».

Το πόρισμα

Το πόρισμα της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος λέει χαρακτηριστικά ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και δύο συγγενικά του πρόσωπα πήραν παράνομα τουλάχιστον 600.000 ευρώ από δωρεές πολιτών και τις διοχέτευσαν σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και αναλήψεις μετρητών.

«Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν. Ο ΄΄άλλος άνθρωπος΄΄, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο ‘’Άλλος Άνθρωπος’’ είναι ο αληθινός άνθρωπος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Εθελόντρια της κοινωνικής κουζίνας είπε στο πως ο Κώστας Πολυχρονόπουλος άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων.

«Το να μην μοιράζονται όλα τα τρόφιμα στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του ΄΄Άλλου Ανθρώπου΄΄ και περίμεναν να πάρουν από μία σακούλα με τα βασικά είδη διατροφής, δεν τα πήραν όλοι και κάποια άλλα τα πήραν οι οικείοι του. Οι υπόλοιπες σακούλες που ήταν να διανεμηθούν, δεν μοιράστηκαν στον κόσμο σε όλους, πήραν κάποιοι. Ειπώθηκε ότι τελείωσαν ενώ υπήρχαν μέσα. Αυτό που μου έκανε πολύ αρνητική εντύπωση ήταν ο τρόπος που μίλησε στους ανθρώπους γιατί καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί. Είναι άστεγοι, χρήστες».

«Το ταξίδι στην Τουρκία, αυτό ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι. Συγκεντρώνονταν χρηματικά ποσά, είχαν βγει οι λογαριασμοί και ο PayPal και της ζητούσαν να μπουν χρήματα για να βοηθήσουν όσους ανθρώπους θα πήγαιναν ως εθελοντές, να καλύψουμε τα έξοδά τους, τη διαμονή, τη διατροφή, απόλυτα λογικό. Ο καθένας έβαζε ό,τι ήθελε, το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε αυτό που ξέρω εγώ είναι 100.000 ευρώ σε μία PayPal. Αυτά τα χρήματά δεν ξέρω που πήγαν αλλά παρόλο που μάθαμε ότι ήταν 100.000 ευρώ. Εξακολουθούσε να ζητάει λεφτά από τους εθελοντές για να πληρώσουν τα εισιτήρια τους. Τότε διαμαρτυρήθηκαν και είπαν: ΄΄Μα είναι δυνατόν; Αφού υπάρχουν χρήματα για να βάλουμε χρήματα και να πάμε για να πληρώσουμε τη διαμονή και τη διατροφή μας αφού μπορούσαμε να τα καλύψουμε΄΄».

«Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια. Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι λογαριασμοί όπου έμπαιναν τα χρήματα

Σε κάθε ανάρτηση δίνεται η δυνατότητα καταβολής χρημάτων μέσω PayPal και σε λογαριασμό φυσικού προσώπου.

  • Από το 2020 έως Μάρτιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του κ. Πολυχρονόπουλου. Από Μάρτιο 2022 έως και Ιούνιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό γυναίκας με τα αρχικά Β.Κ.,
  • Μόνο τον Μάρτιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό άνδρα με τα αρχικά Μ.Γ., βοήθεια για την Ουκρανία,
  • Ιούνιος 2022 έως και Ιανουάριο 2023 στον κουνιάδο του Π.Τ.,
  • Μόνο στις 9 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικό λογαριασμό του κουνιάδου του Π.Τ.,
  • Ιανουάριος 2023 έως και Ιούλιο 2023 σε γυναίκα με τα αρχικά να είναι Α.Κ. (ίδιο επίθετο με γυναίκα από Μάρτιο-Ιούνιο 2022),
  • Ιούλιος 2023 έως και σήμερα της μητέρας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου.



ΠΗΓΗ