Οι 18 «Ριπές του ανέμου» έτοιμες για όλα, ακόμα και για readiness, ετοιμότητα δηλαδή, στο Αιγαίο αν αυτό απαιτηθεί.

Ο λόγος για τα ελληνικά μαχητικά Rafale που είναι έτοιμα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην πλέον απαιτητική άσκηση της Γαλλίας, τη Volfa 2024.

Θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 28 Μαρτίου και η Ελλάδα φέτος θα στείλει τέσσερα μαχητικά Rafale της 332 Μοίρας.

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι επιπέδου της αμερικανικής «Red Flag» και συμμετέχουν μόνο οι καλύτεροι των καλύτερων.

Θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 28 Μαρτίου και η Ελλάδα φέτος θα στείλει τέσσερα μαχητικά Rafale της 332 Μοίρας.

Είναι η πρώτη τους αποστολή εκτός Ελλάδας και αν μη τι άλλο δείχνει το επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο έχει φτάσει πλέον η συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει στη διάθεσή της τα μαχητικά που χαρακτηρίζονται και ως game changer λόγω των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και του πυραύλου Meteor αλλά και φυσικά λόγω των χειριστών που τα επανδρώνουν.

Καθώς στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετέχουν και Rafale άλλων χωρών, δίνεται η ευκαιρία στα ελληνικά να εξασκήσουν τη διαλειτουρκικότητα που διέπει τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Τα ελληνικά Rafale μπορούν να βρεθούν στο Αιγαίο μέσα σε ελάχιστα λεπτά

«Σε ελάχιστα λεπτά στο Αιγαίο»

Για τις δυνατότητες των «Ριπών του ανέμου» μίλησε στα «ΝΕΑ» ο απόστρατος αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, τονίζοντας:

«Ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά στο Αιγαίο και να κάνουν επίδειξη ισχύος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζονται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των αεροσκαφών, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Τα νέα δικινητήρια μαχητικά αναβαθμίζουν συνολικά το επίπεδο της ελληνικής αεράμυνας εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα ραντάρ τους σαρώνουν τους αιθέρες, προκειμένου να εντοπίσουν εχθρικά αεροσκάφη, σε εμβέλεια έως και 200 χιλιομέτρων και να τα καταρρίψουν, μπορούν επίσης να παρακολουθούν 40 στόχους ταυτόχρονα και να εξουδετερώνουν μεμιάς τους 8 πιο επικίνδυνους εξ αυτών.

Τα όπλα τους είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, αφού φέρουν μεταξύ άλλων τους πιο  σύγχρονους πυραύλους στον κόσμο – Meteor, Scalp, Exocet και Mica που είναι ικανοί να καταφέρουν καίρια πλήγματα από πολύ μακρινή απόσταση.

Στην άσκηση Volfa 2024 θα εκτελεστούν αντικείμενα όπως: Αμυντικές / Επιθετικές Επιχειρήσεις, Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη, Αεροπορική Αποτροπή (Air Interdiction), Δυναμική Στοχοποίηση, Ερευνα και Διάσωση Μάχης, Στοχοποίηση Χρονοευαίσθητων Στόχων.

Αν μη τι άλλο έχοντας κατά νου πως η συγκεκριμένη μονάδα έλαβε την τελική επιχειρησιακή αξιολόγηση και την πλήρη ένταξή της στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 αποδεικνύει την ποιότητα των στελεχών της που σίγουρα αποτελούν το καλύτερο μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ