Η αιτία θανάτου του Μάθιου Πέρι αποκαλύφθηκε στην έκθεση αυτοψίας που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, η οποία περιλάμβανε και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και έδειξε ότι ο αγαπημένος «Τσάντλερ» από τη σειρά «Φιλαράκια» πέθανε από οξεία επίδραση της κεταμίνης στον οργανισμό του.

Ο 54χρονος ηθοποιός του βρέθηκε νεκρός στις 28 Οκτωβρίου, περίπου στις 16:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), στο τζακούζι του σπιτιού του στο Λος Άντζελες, αφού μια βοηθός του τον βρήκε να επιπλέει άψυχος και μπρούμυτα στην πισίνα.

Ο Μάθιου Πέρι είχε κάνει θεραπεία έγχυσης κεταμίνης για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος, όμως ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κεταμίνη που βρέθηκε στο στομάχι του δεν μπορεί να προερχόταν από την τελευταία έγχυση

Το γραφείο του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του ήταν «ατύχημα» και προήλθε από «οξείες επιπτώσεις της κεταμίνης».

Στους παράγοντες του θανάτου συνέβαλαν στο γεγονός ήταν «ο πνιγμός, η στεφανιαία νόσος και οι επιδράσεις της βουπρενορφίνης», αναφέρεται στην έκθεση.

Τι είναι η κεταμίνη και η θεραπεία έγχυσης κεταμίνης;

Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό, το οποίο μειώνει τις αισθήσεις κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται ονειρικά, αποστασιοποιημένα, ψυχρά, χαλαρά, χαρούμενα αλλά και μπερδεμένα και να νιώθουν ναυτία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα σύμφωνα με τη συμβουλευτική υπηρεσία κατά των ναρκωτικών «Frank». Ο Μάθιου Πέρι είχε κάνει θεραπεία έγχυσης κεταμίνης για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος, μια εμπειρία για την οποία είχε γράψει στα απομνημονεύματά του.

Η πιο πρόσφατη επίσημη λήψη του είχε γίνει μιάμιση εβδομάδα πριν βρεθεί αναίσθητος στο σπίτι του.

Όμως ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κεταμίνη που βρέθηκε στο στομάχι του δεν μπορεί να προερχόταν από την τελευταία έγχυση, καθώς παραμένει μόνο 3-4 ώρες στον οργανισμό.

Η έκθεση δεν μπορούσε να προσδιορίσει την «ακριβή μέθοδο λήψης» και δεν βρέθηκαν σημάδια από βελόνα.

Ποιες είναι οι «οξείες επιπτώσεις της κεταμίνης»;

Τα επίπεδα κεταμίνης που βρέθηκαν στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι πιθανολογείται ότι προκάλεσαν «θανατηφόρες επιδράσεις», συμπεριλαμβανομένης της υπερδιέγερσης της καρδιάς του και της καταστολής της αναπνοής του, που οδήγησαν σε «αναισθησία», με αποτέλεσμα να βυθιστεί στην πισίνα όπου πιστεύεται ότι πνίγηκε. Η στεφανιαία νόσος από την οποία έπασχε συνέβαλε σε «επιδείνωση των επιπτώσεων στη μυοκαρδιακή λειτουργία της καρδιάς που προκλήθηκαν από την κεταμίνη».

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον Independent ότι μειώθηκε η ικανότητα της καρδιάς του να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα του μετά την επίδραση της κεταμίνης, σύμφωνα με περίληψη του ανώτερου αναπληρωτή ιατροδικαστή, Ράφι Τζαμπουριάν.

Ο Μάθιου Πέρι πάλευε για χρόνια με την κατάθλιψη και τον εθισμό του σε ουσίες, ωστόσο μαχόταν για να απεξαρτηθεί και η έκθεση αναφέρει ότι ήταν «σύμφωνα με πληροφορίες καθαρός από τη χρήση ναρκωτικών για 19 μήνες». Μετά το θάνατό του, ιδρύθηκε ένα ίδρυμα στο όνομά του για να βοηθήσει όσους παλεύουν με τον εθισμό.

Η αιτία θανάτου του Μάθιου Πέρι γνωστοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της συμπρωταγωνίστριάς του στα «Φιλαράκια», Τζένιφερ Άνιστον ότι του είχε στείλει μήνυμα το πρωί του θανάτου του, περιγράφοντάς τον ως «ευτυχισμένο και υγιή».

«Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι ήταν πραγματικά υγιής και γινόταν καλά. Ήταν σε μια αναζήτηση. Δούλευε τόσο σκληρά. Πραγματικά του έτυχε μια δύσκολη στιγμή», είχε δηλώσει στο Variety.



ΠΗΓΗ