Σε συνέντευξη του, ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε στις αντιδράσεις των δικηγόρων για τα μέτρα που εξήγγειλε για την ενδοοικογενειακή βία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «Ο σκοπός της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δούμε και τα θύματα, γιατί δικαιώματα έχουν και τα θύματα»

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι: «Ψέματα λένε οι δικηγορικοί σύλλογοι (σ.σ. ότι έγιναν άρον-άρον), γιατί ξέρουν ότι τις νέες ρυθμίσεις τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους».

Τόνισε δε ότι βασικός στόχος των αλλαγών που ξεκίνησαν να νομοθετούνται από τον Φεβρουάριο ήταν «να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας» και «στόχος του νέου νόμου είναι να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος».

«Αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας»

Όπως εξήγησε, δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά «αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία» και στρέφοντας τα βέλη του προς τους δικηγόρους είπε,

«τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν;  Το μέτρο είναι σε ισχύ ενάμιση μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μην γίνουν τα περιστατικά».

«Δεν είναι έτσι»

Απαντώντας στα σχόλια ότι πολλοί λένε πως «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου, που είχε οδηγήσει σε πολλές αποφυλακίσεις», ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε «δεν είναι έτσι…

Από την πλευρά των θυμάτων μιλάω: με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» πώς ένιωθαν οι συγγενείς των θυμάτων όταν αποφυλακίζονταν δολοφόνοι μετά από 2-3 χρόνια; Πώς ένιωθαν τα θύματα όταν αποφυλακίζονταν βιαστές και παιδοβιαστές; Πού ήταν όλοι αυτοί τότε να πούνε μια κουβεντούλα;».

Δείτε το βίντεο



ΠΗΓΗ