Η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βασιλειάδη, πως οι αποχωρήσεις των μελών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 3.000, γέννησε ερωτήματα. Κι αυτό επειδή μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 αποχωρήσεις μελών, οι οποίες γίνονται μαζικά.

Σε αυτόν τον αριθμό δε συνυπολογίζονται οι ατομικές αποχωρήσεις κι αυτό επειδή η διαδικασία που ακολουθείται, είναι η αποστολή mail με μαζικές υπογραφές. Για
παράδειγμα, αυτήν την στιγμή έχει πάψει να υφίσταται η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς έφυγε η τεράστια πλειοψηφία των μελών της.

Το ίδιο συνέβη και με τοπικές οργανώσεις και της Αττικής και της Περιφέρειας, με κορυφαία αυτήν της Ροδόπης,όπου και αποχώρησαν 623 μέλη.

Τι γνωρίζει ο Κασσελάκης;

Πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε ότι οι αποχωρήσεις δεν είναι «κύμα», αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 1%.

Πηγές, όμως, αναφέρουν στο πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και μάλιστα για την παραπληροφόρηση δεν ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Αναφέρεται, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος δεν ενημερώνεται για το σύνολο των αποχωρησάντων, αλλά για τον αριθμό των mail που φτάνουν στα κεντρικά. Δηλαδή, σε 100 mail μπορεί να υπάρχουν 500 ονόματα συνολικά (τουλάχιστον), αλλά θα καταγραφεί μόνο ο αριθμός των μηνυμάτων και αυτός μεταφέρεται στο πρόεδρο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια προσπάθεια «με νύχια και με δόντια» να μην καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των αποχωρησάντων. Μάλιστα, ενδέχεται η καταγραφή των αποχωρήσεων να γίνει όταν λήξει το όριο εγγραφής νέων μελών, δηλαδή πριν το Συνέδριο.

Το πραγματικό πρόβλημα

Επί της ουσίας, όμως, οι αποχωρήσεις φαίνονται στην οργανωτική συγκρότηση. Τόσο τα Τμήματα, όπως αυτό των Δικαιωμάτων και του Πολιτισμού, ουσιαστικά έχουν
αποδεκατιστεί, όσο και νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αυτή της Α’ Αθήνας, που αποχώρησε η πλειοψηφία των μελών και της Ροδόπης, που απέμειναν μόνο 3 μέλη.

Οι αποχωρήσεις φαίνονται στην οργανωτική συγκρότηση

Το αυτό ισχύει και για πολλές οργανώσεις, το αυτό, όμως, ισχύει και για τα ανώτατα κομματικά όργανα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή, που αποτελούνταν από 300 μέλη, δεν βρίσκει άτομα για να συμπληρωθούν τα «κενά» που άφησαν πίσω οι αποχωρήσαντες.

Η δε Πολιτική Γραμματεία, από όργανο 41 μελών, θα παραμείνει όργανο 25 μελών, χωρίς προσπάθεια να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Στο δια ταύτα και έχοντας πράγματι καταγράψει -κατά προσέγγιση- τον αριθμό των αποχωρήσεων, σίγουρα η εικόνα, δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λίγο πριν την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας και με δεδομένο το αθεράπευτα κακό κλίμα (βλ. τη χθεσινή αποχώρηση του Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία) προβλέπεται οι αποχωρήσεις μελών και κεντρικών στελεχών να αυξηθούν -ακόμη και με ονόματα αναπάντεχα.



ΠΗΓΗ