Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες και ανατολικό-κεντρικές ΗΠΑ καθώς ανεμοστρόβιλοι και σφοδρές καταιγίδες κατέστρεψαν σπίτια και επιχειρήσεις, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με νεότερους απολογισμούς των τοπικών αρχών, την ώρα που το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προετοιμάζεται σήμερα για πιθανές ισχυρές καταιγίδες.

Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την Παρασκευή με μανία την Πολιτεία Αρκάνσας, στον αμερικανικό Νότο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της αγροτικής Πολιτείας. Η Σάντερς κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το κέντρο του Αρκάνσας υπέστη σημαντικές ζημιές», έγραψε στο Τwitter.

 

Στο Τενεσί επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία έπληξαν την κομητεία ΜακΝαίρι, ανατολικά του Μέμφις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της πολιτειακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, η Μάγκι Χάναν.

 

Η κομητεία Πουλάσκι, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα του Αρκάνσας, η Λιτλ Ροκ, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι κάτοικοι εκεί ξύπνησαν βλέποντας εικόνας καταστροφής. Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε στέγες και τοίχους κτιρίων, σκόρπισε αυτοκίνητα σαν να ήταν παιγνίδια, ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να φύγουν από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λιτλ Ροκ Φρανκ Σκοτ.

Η Λάρα Φάραρ, δημοσιογράφος σε τοπικό οικονομικό έντυπο, ανέφερε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν σε «απόλυτο σοκ» βλέποντας τις καταστροφές κοντά στο σπίτι της, στη Λιτλ Ροκ. «Σε ορισμένα κτήρια η σκεπή έχει διαλυθεί τελείως», δήλωσε η ίδια, περιγράφοντας εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια, τοίχους που είχαν καταρρεύσει και ξεριζωμένα δέντρα.

Η πόλη Γούιν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολιτείας, «κόπηκε ουσιαστικά στη μέση από τις ζημιές από τα ανατολικά προς τα δυτικά», είπε η δήμαρχος Τζένιφερ Χομπς στο CNN.

Οι υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών του Μισισιπή ανέφεραν επίσης έναν θάνατο ανθρώπου και πολλούς τραυματισμούς στην κομητεία Ποντοτόκ περίπου 200 μίλια νότια του Μέμφις.

Ένας ηλικιωμένος σκοτώθηκε επίσης στην Αλαμπάμα όταν ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε το σπίτι του, τόνισαν οι αρχές της πόλης Χάντσβιλ, κοντά στα σύνορα με το Τενεσί.

Βόρεια, στη μικρή πόλη Μπελβιντέρε, δυτικά του Σικάγο στην Πολιτεία Ιλινόις, λόγω σφοδρής καταιγίδας μέρος στέγης και της πρόσοψης του θεάτρου Apollo κατέρρευσε την ώρα που διεξαγόταν μια συναυλία ενός συγκροτήματος χέβι μέταλ.

Οι Αρχές εκεί ανέφεραν έναν θάνατο και 28 τραυματισμούς, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τραυματισμένους θεατές να απομακρύνονται με φορεία και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα χώρο γεμάτο από ένα σωρό από συντρίμμια μέχρι τη μέση και μια τρύπα στην οροφή.

Στη γειτονική Πολιτεία Ιντιάνα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδα στην κομητεία Σάλιβαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Περισσότερα από 650.000 σπίτια παρέμεναν σήμερα χωρίς ηλεκτροδρότηση στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια, το Τενεσί, το Κεντάκι και τη Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με την αμερικανική PowerOutage.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους και ισχυρές καταιγίδες που ενδέχεται να πλήξουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Οχάιο, σήμερα Σάββατο.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Μισισιπή, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την περιοχή την Παρασκευή.



ΠΗΓΗ