Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, θεωρεί πως η επιλογή του να μην λάβει «χρίσμα» επιβραβεύτηκε από τους πολίτες. Χαρακτήρισε μάλιστα την ψήφο τους, ως «ψήφο ευθύνης». Ο Δήμαρχος Αγγελούδης δηλώνει μεταξύ άλλων: «Σε κάθε περίπτωση, θα τιμήσουμε όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα είμαστε ηχηρά παρόντες σε κάθε διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη, για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, υπενθυμίζοντας διαρκώς πως απαιτείται απ’ όλους συνέπεια λόγων και έργων».

Τι συμβολίζει πολιτικά η επικράτηση σας στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Είναι η απόφαση των πολιτών να έχουν μια Αυτοδιοίκηση που θα κάνει τη δουλειά της. Εμείς ξεκινήσαμε και πορευτήκαμε ως το τέλος με μια ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική αυτοδιοικητική πρόταση. Η νίκη που πετύχαμε στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είναι μία νίκη της Θεσσαλονίκης, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα κόμμα. Δεν αντιμετωπίζουμε την πόλη μας ως «λάφυρο», προσβλέπουμε στη συνεργασία και στήριξη όλων των κομμάτων για να προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Η συνειδητή επιλογή που κάναμε, να μείνουμε έξω από τη λογική των χρισμάτων, αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από τους συνδημότες μας. Οι πολίτες αποφασίζουν. Και οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον προγραμματικό μας λόγο, μας έδωσαν ψήφο ευθύνης να αλλάξουμε το δήμο μας.

Θεωρείτε πως οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης στην χώρα και με ποιες προϋποθέσεις;

Είναι σαφές πως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να είναι βασικός πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, αξιοποιώντας τον -αυτονόητα- μητροπολιτικό ρόλο του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος μας αποτελεί το επίκεντρο της ζώνης επιρροής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και πρέπει να ενισχυθεί ως κέντρο υπηρεσιών, λειτουργιών και αποφάσεων, ως επιχειρηματικός πόλος, ως πολιτιστικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ως διαμετακομιστικός κόμβος και ως προορισμός βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, θα τιμήσουμε όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα είμαστε ηχηρά παρόντες σε κάθε διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη, για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, υπενθυμίζοντας διαρκώς πως απαιτείται απ’ όλους συνέπεια λόγων και έργων.

«Έχουμε μια ισχυρή εντολή να τα αλλάξουμε όλα»

Θα έχετε μια θητεία ίσων αποστάσεων ή θα επιχειρήσετε μεγάλες αλλαγές θεσμικά και λειτουργικά ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους;

Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να κάνουμε τομές και υπερβάσεις, για να επιστρέψουμε την πόλη στην κανονικότητα. Το πολιτικό κόστος δεν είναι κάτι που με τρομάζει, είμαι έτοιμος για τις μεγαλύτερες συναινέσεις αλλά και για τις μεγαλύτερες συγκρούσεις, αν αυτό εξυπηρετεί το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Είχα καταστήσει σαφές εξαρχής, πως δεν βλέπω το αξίωμα του δημάρχου ως «σκαλοπάτι» πολιτικής ανέλιξης. Έχουμε μια ισχυρή εντολή να τα αλλάξουμε όλα, να συγκρουστούμε με νοοτροπίες και συμφέροντα, να λύσουμε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μας. Δεν ήρθα για να κάνω τον παρατηρητή, αλλά για να δουλέψω για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, για την πόλη που πρέπει να πάψει να είναι η πρωτεύουσα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Τι δεν έγινε και πρέπει άμεσα να γίνει στη Θεσσαλονίκη;

Υπήρξε μια ανεξήγητη στασιμότητα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του δημότη. Εργαζόμαστε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων ώστε από την 1η Ιανουαρίου και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα της καθαριότητας και του «ακρωτηριασμού» του δημόσιου χώρου. Στην πόλη μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, αυτά που καθιστούν δυστοπική την καθημερινότητα μας και φαλκιδεύουν παράλληλα την τουριστική προοπτική της πόλης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, επισκέπτες της πόλης μας βγάζουν κίτρινη κάρτα για τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής σε θέματα ευταξίας της πόλης, ενοχλούνται από τα σκουπίδια, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, τον ελλιπή φωτισμό, το παραεμπόριο, την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αυτά θέλουμε να διορθώσουμε πρώτα και στη συνέχεια να κοιτάξουμε τα μεγάλα και τα οραματικά. Και για αυτό δεσμεύτηκα στους Θεσσαλονικείς πως θα είμαι κάθε μέρα στο δρόμο, στις γειτονιές. Εκεί θα κριθούμε.

Οι Θεσσαλονικείς απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής στην πόλη;

Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Είναι μια όμορφη πόλη η Θεσσαλονίκη αλλά βιώνουμε όλοι μια αφόρητη κατάσταση στην καθημερινότητα μας. Και απόλυτη προτεραιότητα μας είναι να αλλάξει άρδην αυτή η πραγματικότητα, να πείσουμε με το έργο μας τους Θεσσαλονικείς πως δεν πρόκειται να ανεχθούμε το συμβιβασμό με τη μετριότητα. Στόχος μας είναι, ο πολίτης να νιώθει στο πλευρό του το δήμο, να αισθάνεται πως η δημοτική αρχή τον ακούει, ανταποκρίνεται στα «θέλω» του. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα η επαφή με τους δημότες είναι επιβεβλημένη. Αν δεν πιάσεις τον σφυγμό της πόλης, δεν μπορείς να είσαι ένας καλός δήμαρχος.



ΠΗΓΗ