Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Καθολικών, στις νότιες Φιλιππίνες, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Οι στρατιώτες του χαλιφάτου πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα σε μεγάλη συνάθροιση χριστιανών, στην πόλη Μαράουι», δήλωσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στα κανάλια της στο Telegram.

Η ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα) το κλειστό γήπεδο όπου είχαν συγκεντρωθεί καθολικοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί για την κυριακάτικη λειτουργία στο γυμναστήριο του κρατικού Πανεπιστημίου Μιντανάο στο Μαράουι – τη μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη της χώρας.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων καταδίκασε την έκρηξη ως μια «παράλογη και αποτρόπαια» πράξη, η οποία «διαπράχθηκε από ξένους τρομοκράτες»

Στο νοσοκομείο οι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες

Μπορεί να είναι αντίποινα, είπαν οι Αρχές

Το 2017, το Μαράουι ήταν το «θέατρο» μιας πεντάμηνης μάχης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Η ομάδα «Daulah Islamiyah-Maute Group» θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, δήλωσε ο ταξίαρχος Allan Nobleza, διοικητής της αστυνομίας στην περιοχή.

Ο στρατηγός Nobleza ανακοίνωσε ότι 11 μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση με τον φιλιππινέζικο στρατό την περασμένη Παρασκευή, στη γειτονική πόλη Datu Hoffer Ampatuan – γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκρηξη της Κυριακής θα μπορούσε να είναι μια μορφή αντιποίνων.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο πρόεδρος Ferdinand Marcos Jr καταδίκασε την έκρηξη ως μια «παράλογη και αποτρόπαια» πράξη, η οποία «διαπράχθηκε από ξένους τρομοκράτες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Απηύθυνε έκκληση στο κοινό να παραμείνει ήρεμο. «Να είστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της αδίστακτης πράξης στη δικαιοσύνη», υποσχέθηκε.



ΠΗΓΗ