Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι επιτίθεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία εδώ και μέρες, «έπειτα από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας».

«Οι δυνάμεις των IDF διεξάγουν μια ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση κατά της Χαμάς σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο νοσοκομείο Σίφα. Διεξάγουμε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα για να νικήσουμε τη Χαμάς και να σώσουμε τους ομήρους μας. Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, όχι με τους αμάχους στη Γάζα.

Οι δυνάμεις των IDF περιλαμβάνουν ιατρικές ομάδες και αραβόφωνους, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε συγκεκριμένη εκπαίδευση για να προετοιμαστούν για αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον, με σκοπό να μην προκληθεί καμία βλάβη στους αμάχους που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες» γράφει, σε ανάρτησή του στο Χ ο ισραηλινός στρατός.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι IDF έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική χρήση του νοσοκομείου Σίφα από τη Χαμάς θέτει σε κίνδυνο το προστατευόμενο καθεστώς του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και έδωσαν αρκετό χρόνο για να σταματήσει αυτή η παράνομη κατάχρηση του νοσοκομείου.

Του προειδοποιήσαμε αλλά δεν άκουσαν

Χθες, οι IDF μετέφεραν στις αρμόδιες αρχές της Γάζας για άλλη μια φορά ότι όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του νοσοκομείου πρέπει να σταματήσουν εντός 12 ωρών. Δυστυχώς, δεν το έκαναν» τονίζει.

Στις δυνάμεις του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» ώστε «να μην πάθουν κακό άμαχοι».

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε ακόμη «όλοι» οι μαχητές της Χαμάς οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο να «παραδοθούν».

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Ισραήλ ότι «θα χτυπήσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα στα επόμενα λεπτά».

Το νοσοκομεία στη Γάζα κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία τους

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι απείλησε νωρίτερα ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να χάσουν την προστασία τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως στρατιωτικές βάσεις, κάτι που η παλαιστινιακή ομάδα και διεθνείς γιατροί που έχουν εργαστεί στα νοσοκομεία αρνούνται. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε τονίσει, ξανά και ξανά, ότι λόγω της χρήσης των νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς, [τα νοσοκομεία] θα χάσουν την ειδική προστασία τους στο διεθνές δικαστήριο» δήλωσε ο Hagari σε συνέντευξη Τύπου.

Το Ισραήλ δεν έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το αν εφαρμόζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να μην επιτίθεται στα νοσοκομεία, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται ασθενείς.



ΠΗΓΗ