Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, 11:54

Ο Στέλιος Πετράκης σκηνοθετεί το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν Πολ Σαρτρ στο Studio Μαυρομιχάλη με μια ομάδα νέων ηθοποιών. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου. Ένα φιλοσοφικό-θεατρικό δοκίμιο, που εστιάζει στην υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Υπόθεση:

Τρεις διαφορετικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, που συμβολίζουν το τρίπτυχο του ανθρώπινου ψυχισμού (Προεγώ, Υπερεγώ, Εγώ), συνυπάρχουν σ’ έναν μεταφυσικό χώρο, άχρονο και αδρανή, ο οποίος συμβολίζει την κόλαση. Εκεί, τους υποδέχεται το  «Γκαρσόν», ένα δισυπόστατο πλάσμα που τους οδηγεί διαδοχικά στο συγκεκριμένο δωμάτιο και τους εξηγεί τους «κανόνες λειτουργίας», σχολιάζει, παρεμβαίνει και φυσικά….απολαμβάνει την εξέλιξη.

Η κόλαση όμως δεν είναι αυτό που περίμεναν οι τρείς νεκροί. Δεν υπάρχουν όργανα βασανιστηρίων παρά μόνο ένα σαλόνι με …ευρωπαϊκή επίπλωση.

 Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχεδόν άδειο δωμάτιο, με τρεις πολυθρόνες διαφορετικού χρώματος οι οποίες αποτελούν το κεντρικό σετ της σκηνικής σύνθεσης. Οι τρεις προσφάτως αποβιώσαντες χαρακτήρες αναζητούν τον Δήμιο που θα τους υποβάλλει στα βασανιστήρια που τους αξίζουν, αλλά μάταια. Ο Δήμιος είναι ο κάθε ένας από τους τρείς για τους άλλους δυο και η τιμωρία τους είναι η αναγκαστική συνύπαρξή τους σε αυτό το δωμάτιο για πάντα.

Οι τρεις ήρωες, υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις παρεμβάσεις του «Γκαρσόν», σταδιακά εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αμαρτίες τους, τους λόγους για τους οποίους βρέθηκαν στην κόλαση και όσο γνωρίζονται καλύτερα, αντιλαμβάνονται πως η διαφορετικότητά τους καθιστά την συνύπαρξή τους αδύνατη, ένα σκέτο βασανιστήριο…

Λίγα λόγια για τη Θεατρική Ομάδα«Akatsuki Theatre Company»:

Η Akatsuki Theatre Company («Ακάτσουκι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία») ιδρύθηκε το 2017 στοχεύοντας σε ένα μη ρεαλιστικό θέατρο, αντλώντας κυρίως από έργα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, της Λογοτεχνίας Τρόμου, των Ιαπωνικών anime και manga και γενικότερα της ποπ κουλτούρας.

Πρώτη παράσταση της Akatsuki ήταν το «Techou-To Tεφτέρι» του Στέλιου Πετράκη, στο Θέατρο Λύχνος το 2017. Την ίδια χρονιά η ομάδα συμμετείχε με το ίδιο έργο στο 4ο Φεστιβάλ του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΟΕΘ-ΣΕΗ) και απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια.

Η δεύτερη παράσταση της Ομάδας ήταν το «KURO» του Στέλιου Πετράκη, στο Θέατρο ΠΚτο 2020. Επρόκειτο για μια θεατρική συνάντηση των θρύλων της Ιαπωνίας μ’ εκείνους του ελληνικού πολιτισμού, της ιαπωνικής ποίησης «χαϊκού» με την ελληνική δημοτική ποίηση και την αρχαία τραγωδία, επενδυμένη με την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Αντώνη Καραθανασόπουλου.

Η Akatsuki συνεργάζεται με καταξιωμένους αλλά κυρίως με νέους ηθοποιούς δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε σημαντικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/Δραματουργική Επεξεργασία/Επιμέλεια Κίνησης: Στέλιος Πετράκης

Βοηθ. Σκηνοθέτη: ΜαρίζαΜανατάκη

Σκηνικά/Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Πρωτότυπη Μουσική/Video: Φοίβος Σαμαρτζής

Χορογραφία: Χρυσάνθη Παπαλεβέντη

Hair Styling: Γιώργος Οικονομόπουλος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λαντζούνης

Εικαστική Επιμέλεια/Γραφιστικά: Παναγιώτης Λυκουρίδης

Επικοινωνία- Δημόσιες σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

Ερμηνεύουν οι: Τάμμυ Κασιμάτη, Γιάννης Κατής, Μαρίζα Μανατάκη, Μαρτίνα Ολχάβα, Χρυσάνθη Παπαλεβέντη.

INFO:

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00  

Πρώτη παράσταση: 1η Μαρτίου 2023

Τελευταία παράσταση: 6 Απριλίου 2023

Στο Studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72

Τηλέφωνο: 21 0645 3330

Προπώληση: viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/z-p-sartr-kekleismenon-ton-thyron/

Τιμές εισιτηρίων:            

γενική είσοδος: 12€

ανεργίας, άνω των 65, φοιτητικό, ατέλειες: 10€

Διάρκεια:75’

 

ΠΗΓΗ