Το κοινοβούλιο του Ισημερινού ενέκρινε χθες Τρίτη την παραπομπή σε δίκη που ενδέχεται να οδηγήσει στην παύση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση διαφθοράς· πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους να απομακρυνθεί από το αξίωμα ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους.

Με 88 ψήφους επί συνόλου 116 παρόντων, η εθνική αντιπροσωπεία του Ισημερινού, στην οποία κυριαρχούν αντιπολιτευόμενες αριστερές παρατάξεις, ενέκρινε την πρόταση να κινηθει διαδικασία δίκης και πιθανής παύσης του προέδρου. Ο κ. Λάσο φέρεται να ενέχεται στη φερόμενη κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων στο πλαίσιο δημόσιας σύμβασης για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Εναντίον τάχθηκαν 23 μέλη του κοινοβουλίου, απείχαν άλλα 5.

Η συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, ολοκληρώθηκε με επευφημίες, ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «κάτω ο Λάσο» στην αίθουσα της Βουλής του Ισημερινού, που έχει συνολικά 137 έδρες.

Η αντιπολίτευση, ιδίως η παράταξη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), κατηγορεί τον κ. Λάσο για τη φερόμενη κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων στην δημόσια επιχείρηση FLOPEC (Flota Petrolera Ecuatoriana), κατηγορία που αφορά συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο μεταξύ του 2018 και του 2020 με τον διεθνή όμιλο Amazonas Tanker, εν μέρει ρωσικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι συμβάσεις αυτές ζημίωσαν το κράτος κατά 6 και πλέον εκατομμύρια δολάρια.

Η προηγούμενη προσπάθεια να παυθεί ο κ. Λάσο, πρώην τραπεζίτης, έγινε τον Ιούνιο του 2022. Όμως η διχασμένη αντιπολίτευση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Αντιμέτωπος με τη δεύτερη προσπάθεια να απομακρυνθεί από το αξίωμα, ο πρόεδρος Λάσο, 67 ετών, έχει αναγγείλει πως θα είναι παρών στη διαδικασία –που εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο–, κρίνοντας πως είναι «καθήκον του να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού».

Ταυτόχρονα ωστόσο έχει προειδοποιήσει πως διαθέτει την εξουσία, δυνάμει του Συντάγματος της χώρας, να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το υπουργείο Συντονισμού του κυβερνητικού έργου νωρίτερα χθες χαρακτήρισε «άκυρη» την κοινοβουλευτική διαδικασία, τονίζοντας πως αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπόρεσε να εγκρίνει το Σάββατο εισήγηση για τη διεξαγωγή δίκης ή μη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Χένρι Κουκαλόν, είναι αδύνατον να αποδειχθεί πως ο πρόεδρος ενέχεται σε κατάχρηση.

Αν παυθεί, ο κ. Λάσο θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος του Ισημερινού που απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του κατόπιν διαδικασίας αυτής της φύσης σε 90 χρόνια. Το 1933, ο Χουάν δε Διός Μαρτίνες (1932-1933) παύθηκε μέσω του ίδιου μηχανισμού.

Για να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο αρχηγός του κράτους απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων στην εθνική αντιπροσωπεία, ή 92 ψήφοι από τις 137.

Ακόμη δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τις συζητήσεις και την ψηφοφορία, ενώ το κοινοβούλιο πρόκειται να αναδείξει την ερχόμενη Κυριακή νέο πρόεδρο και δυο αντιπροέδρους του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ΠΗΓΗ