Η Γαλλία στέλνει «επίσημα» πλέον στρατεύματα στην Ουκρανία (βρίσκονται εκεί εδώ και αρκετό καιρό) και οι χώρες του ΝΑΤΟ απαιτούν πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία (εικόνα, επάνω, από politexpert.net via uacrisis.org).

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει μυστικά σε μια «αλλαγή πολιτικής» που υπολείπεται κάπως από αυτήν που ήθελε ο Ζελένσκι, αλλά ανάβει το πράσινο φως για χτυπήματα από τις ΗΠΑ βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Η εμπλοκή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σημαίνει μόνο ότι η Ευρώπη θα γεμίσει από σακούλες με πτώματα

Ο Αντονι Μπλίνκεν, δεξιά, ανακοίνωσε την «αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο (φωτογραφία αρχείου Reuters)

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ισχυρίζεται ότι η αμερικανική εξουσιοδότηση για βαθιά χτυπήματα αποτελεί «παραπληροφόρηση», αλλά δεν αρνήθηκε τη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ. Εκανε λόγο, συγκεκριμένα, για ρωσική παραπληροφόρηση, αλλά οι αναφορές προέρχονται από την Ουάσιγκτον και όχι από τη Μόσχα.

Τι συμβαίνει; Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο ουκρανικός στρατός ξεμένει από στρατιώτες και αυτό επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα καθώς συνεχίζει να υφίσταται υψηλές απώλειες.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, έχασε 35.000 στρατιώτες τον Μάιο (σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν), τους οποίους δεν μπορεί ν’ αναπληρώσει, ενώ το πρόγραμμα αναγκαστικής στρατολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει το εκπαιδευμένο προσωπικό, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.

Τα σενάρια για τα μέτωπα

Υπάρχουν, επίσης, φήμες ότι η Ρωσία μπορεί ν’ αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των δικών της στρατιωτών στη γραμμή του μετώπου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεχιζόμενη επιχείρηση με επίκεντρο το Χάρκοβο.

Αλλοι προβάλλουν ένα νέο μέτωπο μάχης στην περιοχή Σούμι. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα ενισχύσουν σύντομα τις επιχειρήσεις τους κατά μήκος της γραμμής επαφής, αποσπώντας περισσότερα εδάφη και καταλαμβάνοντας, τελικά, το Τσάσιβ Γιαρ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ φοβούνται την κατάρρευση της Ουκρανίας. Ενώ εικάζουν τι θα κάνουν στη συνέχεια οι Ρώσοι, η διάσωσή της βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εκτός επιλογής τους.

Η εμπλοκή στρατιωτών του ΝΑΤΟ, σε σχετικά μικρό αριθμό, δεν αποτελεί λύση. Σημαίνει μόνο ότι η Ευρώπη σύντομα θα γεμίσει από σακούλες με πτώματα. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται ότι θα πάει στις επερχόμενες εκλογές έχοντας χάσει το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ρώσους σήμερα θα σήμαινε μεγάλες παραχωρήσεις, όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και για το μέλλον της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει την κόκκινη γραμμή της, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα.

Θα πάνε οι ΗΠΑ σε πόλεμο;

Ενώ η Μόσχα μπορεί να συμφωνήσει σ’ ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτές οι εγγυήσεις θα κεφαλαιοποιηθούν. Θα πήγαιναν οι ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία;

Η μόνη αξιόπιστη και δοκιμασμένη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η αμερικανική δύναμη είναι κυρίως εκστρατευτική και μικρή, δεν συγκρίνεται τον ρωσικό χερσαίο στρατό. Αν κάποιος θέλει να δει τι συμβαίνει με τους εκστρατευτικούς στρατούς, ας ρίξει μια ματιά στο ιστορικό προηγούμενος της Δουνκέρκης.

Το αμερικανικό πλεονέκτημα βρίσκεται στη στρατηγική αεροπορία, αλλά και πάλι οι πιλότοι των ΗΠΑ θα πρέπει να επιχειρήσουν σ’ ένα πυκνό περιβάλλον άρνησης περιοχής, μέσω του οποίου η ρωσική αεράμυνα θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής αεροπορίας.

Βρετανικά στρατεύματα στην παραλία της Δουνκέρκης κατά τη διαφυγή τους μέσω θαλάσσης, στις 26-29 Μαΐου 1940

Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροσκάφη stealth, αλλά οι Ρώσοι εργάζονται για την αντιμετώπιση των «αόρατων» αμερικανικών μαχητικών όπως τα F-22 και F-35.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία από το να μπορεί να στοχεύει αμερικανικές πλατφόρμες stealth, αλλά οι ρωσικές στρατηγικές άμυνες χρησιμοποιούν ραντάρ ζώνης UHF και L για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αιφνιδιαστούν και ότι διαθέτουν την ικανότητα ν’ αντιμετωπίσουν τις «αόρατες» απειλές.

Το χτύπημα στα στρατηγικά ραντάρ

Αυτό εξηγεί γιατί δύο ρωσικές στρατηγικές τοποθεσίες ραντάρ έγιναν στόχος drones την περασμένη εβδομάδα. Αποτελούσε η επίθεση στα στρατηγικά ραντάρ της Ρωσίας προετοιμασία για την είσοδο στρατηγικών βομβαρδιστικών και της στρατηγικής αεροπορίας των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Η «νέα» πολιτική των ΗΠΑ για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας φαίνεται να «περιορίζεται» σε αντεπιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, δηλαδή εντός του ρωσικού εδάφους γύρω από το Μπέλγκοροντ, μια ρωσική πόλη που έχει ήδη στοχοποιηθεί από επιδρομές ουκρανικού πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο άλλος σημαντικός περιορισμός είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την εκτόξευση πυραύλων ATACMS στο ρωσικό έδαφος (εξαιρουμένης της Κριμαίας, την οποία οι Ρώσοι θεωρούν έδαφός τους).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η νέα πολιτική των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς νόημα, επειδή όπλα τους όπως και του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται ήδη στο έδαφος της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας στην Τασκένδη, είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επανδρώνουν τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και παρέχουν πληροφορίες στόχευσης, επομένως η «νέα» πολιτική δεν είναι καθόλου νέα.

Τα κινεζικά drones

Τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία ακούγονται σαν μια ελκυστική στρατιωτική επιλογή, αλλά δεν είναι σαφές ότι τέτοιες επιθέσεις μπορούν ν’ αλλάξουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Η καλύτερη επιλογή που έχει ο ουκρανικός στρατός στην προσπάθειά του ν’ απωθήσει τους Ρώσους είναι η χρήση drones, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Κίνα, και έχουν τροποποιηθεί από την Ουκρανία για να μεταφέρουν εκρηκτικά, κυρίως κεφαλές RPG-7.

Αυτά μπορούν να εξολοθρεύσουν ένα άρμα μάχης ή ένα τεθωρακισμένο όχημα, ή ακόμα και το περιστασιακό κέντρο διοίκησης ή το ραντάρ αεράμυνας. Η Ουκρανία τα εξαπολύει κατά χιλιάδες, με μέτρια αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κινέζοι συνεχίζουν να τα πουλάνε στους Ουκρανούς παρόλο που φίλος και σύμμαχός τους είναι η Ρωσία. Παρουσιάζει, επίσης, ενδιαφέρουν το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο συντομότερος δρόμος για να τελειώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν να σταματήσουν την προμήθεια drones.

Υπάρχουν πολλές κινεζικές εταιρείες μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά η μεγαλύτερη και πιο σημαντική είναι η DJI (Da Jiang Innovations) που κατέχει το 70 έως 80% της παγκόσμιας αγοράς. Υπάρχουν επίσης προμηθευτές drone στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν παράγουν σε μεγάλη ποσότητα.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτική κεφαλή PG-7VL

Η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ ενθαρρύνεται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Η Ουγγαρία, η οποία τάσσεται κατά της εμπλοκής της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ουκρανία, αντιτίθεται σε βαθιά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Επιπλέον, η Ιταλία έχει αντιταχθεί στην ιδέα.

Δεσμεύει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο

Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους και αν έχει κάποια σημασία αυτό, λένε ότι υποστηρίζουν βαθιά χτυπήματα, αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν θα αποστείλουν τον Taurus, τον μοναδικό πύραυλο κρουζ μακρινού πλήγματος που διαθέτουν.

Είναι δύσκολο να πούμε τι θα κάνουν οι Ρώσοι πέρα από αυτό που ήδη κάνουν. Η νέα πολιτική, δυστυχώς, δεσμεύει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία και προσεγγίζει τα όρια της κήρυξής του εναντίον της.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν ν’ αντεπιτεθούν και ορισμένοι στη Ρωσία πιέζουν γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο θα επεκτείνει αμέσως τον πόλεμο στην Ευρώπη, μια αλλαγή πολιτικής στην οποία έχει αντιταχθεί ο Πούτιν.

Το πιθανό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Το ΝΑΤΟ θα υποστεί ακόμη περισσότερες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών του. Τα παρασκηνιακά σχέδια για χρήση αεροπορικής ισχύος ή επίγειων νατοϊκών δυνάμεων είναι απίθανο να υλοποιηθούν, δεδομένων των τρομερών συνεπειών για την Ευρώπη.

Τρομερά επικίνδυνο

Το φλερτ του ΝΑΤΟ μ’ έναν μεγαλύτερο πόλεμο είναι τρομερά επικίνδυνο, όπως διαπιστώνουν οι σοβαροί στοχαστές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το να τρομάξουμε τους Ρώσους για να υποχωρήσουν, επιτιθέμενοι σε ρωσικό έδαφος ή στέλνοντας γάλλους στρατιώτες, δεν θα λειτουργήσει, καθώς έχουν ήδη αποτιμήσει αυτήν την πραγματικότητα και συνεχίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η άρνηση της βορειοατλαντικής συμμαχίας να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία σημαίνει ότι η αιμορραγία των ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων της θα συνεχιστεί. Ορισμένα μέλη της μπορεί ν’ αποφασίσουν ότι πρέπει να ψάξουν αλλού για ασφάλεια. Φλερτάρει το ΝΑΤΟ με τον αφανισμό;



ΠΗΓΗ