Για όσο διάστημα χώρες και εταιρείες έχουν νοικιάσει σαλέ και χώρους στον παραλιακό δρόμο του μικρού ελβετικού χιονοδρομικού χωριού που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο βοηθητικός προγραμματισμός που φιλοξενείται πέρα από την εμβέλεια του Συνεδριακού Κέντρου, του επίσημου χώρου της ετήσιας εκδήλωσης, ήταν η ψυχή της εβδομαδιαίας συγκέντρωσης, σύμφωνα με το CNBC.

Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση του κεντρικού δρόμου της πόλης βοήθησε το «υπόγειο» του Νταβός να ευδοκιμήσει. Είναι συνήθως σε αυτά τα μυστικά, αποκλειστικά και συχνά off-the-record γεγονότα όπου μεγάλο μέρος των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων και της… παρακμής συνεχίζει να συμβαίνει.

Νταβός χωρίς Ρώσους ολιγάρχες

Με τη ρωσική αντιπροσωπεία να απαγορεύεται και πάλι από το απομακρυσμένο θέρετρο των Άλπεων, τα πάρτι δεν ήταν τόσο πολυτελή ή τόσο έξαλλα όσο ήταν  άλλες χρονιές, σύμφωνα με πολλούς, μακροχρόνιους τακτικούς θαμώνες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες χρηματοδότησαν πολλές από τις πολυτελείς και διαβόητες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της ετήσιας συγκέντρωσης της ελίτ του κόσμου. Το είδος των πάρτι όπου οι καλεσμένοι ταΐζονται με χαβιάρι από μοντέλα ντυμένα με κοστούμια και ονόματα blockbuster στις επιχειρήσεις και την πολιτική χαλαρώνουν και συζητούν με τρόπο που κανένα φίλτρο δεν αποδίδει μερικές φορές αποτελέσματα.

«Οι Ρώσοι δεν είναι πια εδώ, οπότε το Νταβός δεν είναι πια το Νταβός», δήλωσε ένας συμμετέχων στο φόρουμ που έρχεται στην εκδήλωση από το 2018.

Στις πρώτες μέρες του φόρουμ, οι Ρώσοι επιχειρηματικοί ηγέτες που δραστηριοποιούνται σε έναν μετασοβιετικό κόσμο κατάλαβαν πόσο άλλαξαν τα πράγματα όταν προσγειώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο. Αλλά καθώς ο πόλεμος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μαίνεται, το ίδιο συμβαίνει και με το μορατόριουμ πρόσκλησης για όλους, από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) μέχρι τους γεννημένους στη Μόσχα μεγιστάνες των επιχειρήσεων και τους έμπιστους του Πούτιν, σύμφωνα με το CNBC.

Άνθρωποι ντυμένοι ως μοναχοί που ισχυρίζονται ότι εργάζονται στο Moonshot Investor Network πήγαν κατά μήκος του περιπάτου μοιράζοντας πάπυρους αναγεννησιακού στυλ σε λίγους εκλεκτούς.

Σίγουρα, υπάρχουν ακόμα τα εξαιρετικά αποκλειστικά δείπνα που φιλοξενούνται από ανθρώπους όπως ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος George Soros. Ο ακτιβιστής κατά του Πούτιν Μπιλ Μπράουντερ της Hermitage Capital, ο οποίος δεν παρακολουθεί πλέον το επίσημο πρόγραμμα, επικαλούμενος το κόστος, κάλεσε φίλους του την πρώτη νύχτα του φόρουμ στο Ochsen Steakhouse, το οποίο διαθέτει ένα μενού εξωτικών θηραμάτων, όπως ζέβρα, στρουθοκάμηλο, άλογο και αγριογούρουνο.

Το Μάτι της Πρόνοιας των Illuminati έκανε ακόμη και την εμφάνισή του, καθώς οι άνθρωποι ντυμένοι ως μοναχοί που ισχυρίζονται ότι εργάζονται στο Moonshot Investor Network, το οποίο επικεντρώνεται σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, πήγαν κατά μήκος του περιπάτου μοιράζοντας πάπυρους αναγεννησιακού στυλ σε λίγους εκλεκτούς. Όταν ξεδιπλώθηκε, το έγγραφο αποκάλυψε μια μυστική πρόσκληση που έγραφε, «ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ», με έναν αντίστοιχο κωδικό QR από κάτω. Ένα άτομο που ακολούθησε την τρύπα του κουνελιού λέει περαιτέρω στο CNBC ότι ο κωδικός QR συνδέεται με έναν ιστότοπο που αναφέρει σεάνς και τελετουργίες. Περιλάμβανε επίσης μερικά ακόμη στεφάνια για να διασχίσετε, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών παζλ, πριν αποκαλυφθεί ο προορισμός και ο χρόνος του πάρτι.

«Ήταν ένα μεγάλο τέχνασμα μάρκετινγκ», δήλωσε αυτό το άτομο στο CNBC.

Αλλά οι θαμώνες του Νταβός υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο πλούσια ή τόσο άγρια όσο ήταν κάποτε.

Το πάρτι του Politico

Το πάρτι του Politico στο Schatzalp το βράδυ της Πέμπτης είναι μια παράδοση του Νταβός και μια εκδήλωση που πρέπει να παρακολουθήσετε, σε μεγάλο βαθμό επειδή περιλαμβάνει έλκηθρο (που ονομάζεται “έλκηθρο” για τους θαμώνες του φόρουμ) κάτω από ένα βουνό σε ένα έλκηθρο.

Για να φτάσετε εκεί, ένα φωτεινό μπλε και κίτρινο τελεφερίκ μεταφέρει τους επιβάτες σχεδόν μισό μίλι πάνω από το Davos-Platz στο 124 ετών ξενοδοχείο Schatzalp σε τέσσερα λεπτά.

Το ξενοδοχείο, το οποίο είναι σε στιλ Art Nouveau, ανακαινίστηκε από σανατόριο στα μέσα του 20ου αιώνα.

Η έκταση των δύο μιλίων του παραλιακού δρόμου του Νταβός έχει την επιδειξιομανή αίσθηση των οίκων ανοχής παραθύρων της περιοχής των κόκκινων φαναριών του Άμστερνταμ, χωρίς καμία από τις «παράνομες» αποχρώσεις.

Με σχεδόν όλους τους διαθέσιμους χώρους να ενοικιάζονται κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου φόρουμ, οι εταιρείες και οι χώρες είχαν παρατάξει ομάδες A-listers για να μιλήσουν σε συνομιλίες δίπλα στο τζάκι και σε πάνελ, από το πρωινό μέχρι την ώρα κοκτέιλ μετά το δείπνο.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, κρατούσε ένα μικρόφωνο στο δεξί του χέρι ενώ συνομιλούσε στο μπροστινό παράθυρο του Infosys Lounge.

Το πάρτι τελειώνει… μέχρι του χρόνου

Μέχρι τη στιγμή που η τελική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο την Παρασκευή το απόγευμα, οι αρχές του Νταβός έγιναν μάρτυρες της ταχείας «διάλυσης» ολόκληρης της πόλης.

Οι εργάτες κατέβηκαν στο χωριό με σκάλες και τρυπάνια για να αποσυναρμολογήσουν τις εγκαταστάσεις που ήταν διασκορπισμένες σε όλη τη μικρή ελβετική πόλη. Φορτηγά και ελικόπτερα μετέφεραν αεροπορικώς το φορτίο και ντόπιοι ντυμένοι με εξοπλισμό σκι άρχισαν να περπατούν στους δρόμους του σπιτιού τους για άλλη μια φορά.

Εκείνο το τελευταίο βράδυ στο Νταβός ήταν όταν οι χαμηλών τόνων, χωρίς λίστα χώροι, όπως το Tijuanabar στην Talstrasse ή το “Tij”, φωτίστηκαν πραγματικά. Σκεφτείτε rock ‘n roll μουσική, χορό και ζωντανά αθλήματα όπως το χόκεϊ που παίζει στην τηλεόραση.

Το Tij ήταν ένα από τα λίγα μπαρ που αγαπούσαν οι ντόπιοι, καθώς και ο ελβετικός στρατός, ο οποίος πέφτει με αλεξίπτωτα για να διασφαλίζει την ασφάλεια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάθε χρόνο.

Το CNBC πρόλαβε έναν από αυτούς τους στρατιώτες – έναν λοχία ασκήσεων εξειδικευμένο στο πεζικό που υπηρετούσε στον στρατό για περισσότερες από 500 ημέρες.

Το σκι και το σνόουμπορντ μετά από πάνελ και ζωντανές μεταδόσεις ήταν ένα άλλο αγαπημένο χόμπι ορισμένων επισκεπτών του Νταβός. Η ολίσθηση σε μπαρ που βρίσκονται στις πλαγιές ήταν ένα πλεονέκτημα του τερματισμού της ημέρας στο βουνό.

Σε αντίθεση με τη φλυαρία στη διαδρομή με το τρένο στο Νταβός, οι συζητήσεις για την έξοδο ήταν πιο χαλαρές, σύμφωνα με το CNBC.

Μια συζήτηση, για παράδειγμα, αποτελούνταν από δύο θεραπευτές που μιλούσαν σε ένα τρίτο άτομο σε ένα Zoom σχετικά με τη θεραπεία ζευγαριών MDMA και τις τελετές ayahuasca. Έλεγχαν αν ήταν νόμιμο στην Ελβετία, καθώς και συζητούσαν τα οφέλη των ψυχεδελικών φαρμάκων. Ο στόχος ήταν να ξεκινήσει μια ερευνητική αναζήτηση με στόχο το πλήθος του Νταβός το επόμενο έτος.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ