Το Πάσχα της ακρίβειας φαίνεται πως θα περάσουν φέτος τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με τις τιμές της βενζίνης να αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο, τη λαμπριάτικη λαμπάδα τα 15 ευρώ, το παραδοσιακό τσουρέκι έως και τα 15 ευρώ το κιλό και το παραδοσιακό και απαραίτητο στο πασχαλινό τραπέζι αρνάκι τα 13 ευρώ το κιλό.

Η τιμή στα καύσιμα για μία ακόμα φορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» καθώς τα τελευταία 24ωρα «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική κάτι το οποίο ήδη σημειώνεται στα νησιά. Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επηρεάζει άμεσα τις τιμές στις αντλίες καυσίμων στα βενζινάδικα. Στην Αττική η τιμή είναι κατά μέσο όρο 1,92 – 1,93 ευρώ ενώ στην Περιφέρεια και στα νησιά στα 2 ευρώ. 

Σχετικά με το παραδοσιακό τσουρέκι, ενδεικτικά, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η τιμή του φέτος ξεκινά από 11 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 14 ακόμη και τα 15 ευρώ το κιλό, σε σχέση με πέρυσι που η τιμή ξεκινούσε από 10 ευρώ και έφτανε μέχρι 13 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά στις λαμπάδες, ενώ πέρυσι οι τιμές τους κυμαίνονταν από 3 εως 9 ευρώ, φέτος θα αγγίξουν το ποσό των 5 έως 15 ευρώ σηματοδοτόντας μία αύξηση έως και 30%. «Από 5 μέχρι 15 ευρώ είναι οι τιμές στο 80% από τις λαμπάδες», δηλώνει ιδιοκτήτης επιχείρησης στο OPEN.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη Βαρβάκειο και πόσο κοστίζουν τα κρέατα

Στις αγορές έχουν ξεχυθεί οι καταναλωτές για τις τελευταίες αγορές πριν από την Ανάσταση. Οι τιμές είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι, έτσι οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και τιμής. 

«Ο κόσμος ψωνίζει λίγο λίγο, οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι με κεφάλι και τα μικρά 9 ευρώ», ανέφερε ο Νέστωρας Τυροβούλης, κρεοπώλης, στην ΕΡΤ. «Όπως είναι όλα ακριβά, προσπαθούμε. Δεν μπορούμε να κόψουμε το φαγητό», ανέφεραν από την πλευρά τους οι καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι φέτος θα δώσουν τα αρνιά τους στους κρεοπώλες από 6,50 έως 7 ευρώ. Στον καταναλωτή όμως θα φτάσει από 10 έως 13 το κιλό.

Οι τιμές στη Βαρβάκειο Αγορά:

  • Αρνί: Από 10 ευρώ
  • Κατσίκι: Από 10 ευρώ
  • Συκωταριά: Από 7 ευρώ
  • Μοσχάρι: Από 6 ευρώ
  • Έτοιμο κοκορέτσι: Από 7 ευρώ
  • Χοιρινό: Από 4 ευρώ
  • Κοτόπουλο: Από 3 ευρώ

Η Βαρβάκειος Αγορά θα είναι ανοιχτή τις γιορτινές μέρες από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, καθώς επίσης και το Μεγάλο Σάββατο, μέχρι το μεσημέρι.

Οι Έλληνες κάνουν… Πάσχα μέσω Βουλγαρίας – «Έχει ερημώσει η αγορά μας»

Παράλληλα, ραγδαία μετακίνηση Ελλήνων προς τις γειτνιάζουσες χώρες παρατηρείται -και πάλι- με φόντο την πασχαλινή περίοδο για τις εορταστικές τους αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr. Ένα φαινόμενο, το οποίο «λαβώνει» εκ νέου την εγχώρια οικονομία, παρά τις προσπάθειες των ντόπιων να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων.

Η μαζική εισροή των Ελλήνων για ψώνια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Τουρκία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων, ιδιοκτητών μίνι μάρκετ -ακόμη και των κτηνοτρόφων- καθώς εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάρτυρες στην «απόβαση» χιλιάδων ατόμων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατακλύζουν τις γειτονικές αγορές με στόχο την προμήθεια καυσίμων, ρούχων, ακόμη και… κρεάτων για την Κυριακή του Πάσχα.

Όμως, ειδικά φέτος, οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσφορούν καθώς σύμφωνα με τους ίδιους κατέβαλαν υπερπροσπάθειες ώστε να συγκρατήσουν σε προσιτά επίπεδα το κόστος των προϊόντων τους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, η τιμή των αμνοεριφίων στη Βουλγαρία κυμαίνεται από 13 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα αγγίζει τα 14 ευρώ. Η ολιστική διαφορά εντοπίζεται στο συνολικό «πακέτο» της γειτονικής χώρας, καθώς ένας πελάτης από τη Βόρεια Ελλάδα με μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα ταξιδιού θα έχει επιστρέψει σπίτι του με: Φθηνά ρούχα, φθηνά τσιγάρα και φθηνή βενζίνη.

ΠΗΓΗ