Αν και οι κίνδυνοι για το ράλι των μετοχών παγκοσμίως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ανά πάσα στιγμή το επόμενο διάστημα, η UBS εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η αγορά θα συνεχίσει ακόμη υψηλότερα.

«Η τεράστια άνοδος για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μπορεί να επιβραδυνθεί και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κάποιες ολισθήσεις στο εγγύς μέλλον, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κατεύθυνση του ταξιδιού για το υπόλοιπο του έτους θα είναι ανοδική», έγραψε χαρακτηριστικά ο Jason Draho, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στην UBS Global Wealth Management.

Αρχικά, οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρές, παρόλο που τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας και την παραγωγή ήταν μικτά. Από τον Οκτώβριο, ο S&P 500 ανέβηκε σύμφωνα με τη συναίνεση για την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία τώρα ανέρχεται στο 2%.

Δεύτερον, αυτό όχι μόνο εξουδετερώνει τις ανησυχίες σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά, η βελτιωμένη προοπτική ανάπτυξης σημαίνει ότι οι μετοχές έχουν δείξει αντοχές στην αυστηρότερη πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι ο S&P 500 έχει σημειώσει μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, ακόμη και όταν τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τρίτον, οι αντιδράσεις των μετοχών στις ανακοινώσεις των κερδών του τέταρτου τριμήνου διέφεραν πολύ. Σημαίνει ότι οι μικροπαράγοντες — όπως η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης — έχουν ηγετική σημασία για τις αγορές, σε αντίθεση με τους συστηματικούς μακρο-παράγοντες.

Τέλος, αν και το σημερινό ράλι συγκρίνεται όλο και περισσότερο με τη φούσκα της δεκαετίας του 1990, η δραστηριότητα των IPO που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο λείπει σήμερα. Αντίθετα, οι μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι αποδόσεις των IPOs έχουν αποκλίνει από πέρυσι, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν σε μικρότερες μετοχές.

«Οι θετικοί θεμελιώδεις μακροοικονομικοί και μικρο-παράγοντες ανεβάζουν τις μετοχές των ΗΠΑ υψηλότερα, με τους επενδυτές να διαφοροποιούνται συνεχώς και οι κερδοσκοπικές κινήσεις είναι ακόμη σε χαμηλό επίπεδο», συνόψισε ο Draho.

Φυσικά, οι αγορές θα μπορούσαν ακόμα να επηρεαστούν από την πορεία της ανάπτυξης. Ενώ ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός του Ιανουαρίου δεν επηρέασε το ράλι, οι αγορές θα χάσουν τη δυναμική εάν η τάση συνεχιστεί, καταλήγει ο Draho.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ