Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 14:55

Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε «παρωδία δικαιοσύνης» την δίκη του ρώσου αντιφρονούντα Ολεγκ Ορλόφ, που κατηγορείται για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού.

«Η δίκη του Ολεγκ Ορλόφ, που αρχίζει αύριο, είναι μία παρωδία δικαιοσύνης που δείχνει περιφρόνηση των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», δηλώνει σε ανακοίνωση η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς (φωτό).

Η Επίτροπος καταγγέλλει ότι η δικαστική διαδικασία κατά του Ολεγκ Ορλόφ, εκ των στελεχών της οργάνωσης Memorial που διαλύθηκε από την Μόσχα το 2021, έχει ως στόχο «να τον τιμωρήσει για την συνεχή καταγγελία του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Το θάρρος του Ολεγκ Ορλόφ και η αφοσίωσή του στα δικαιώματα του ανθρώπου είναι κρίσιμης σημασίας όταν πρόκειται για την διατύπωση της αλήθειας προς την εξουσία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι αντικείμενο δίωξης», δηλώνει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά του Ολεγκ Ορλόφ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο η Memorial διευκρινίζοντας ότι διώκεται για «δημόσιες εκδηλώσεις με στόχο την δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που χρησιμοποιείται κατά όσων διαφωνούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ρώσος διαφωνών απειλείται με την επιβολή ποινής πολυετούς φυλάκισης.

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 κατέγραψε επί 30 χρόνια τα εγκλήματα της Σοβιετικής Ενωσης συγκεντρώνοντας αρχεία, οργανώνοντας εκθέσεις και ασκώντας πίεση επί του Κράτους για να αναγνωρίσει την ευθύνη του. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η οργάνωση Memorial τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με το Ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (CCL) και τον φυλακισμένο λευκορώσο αντιφρονούντα Αλες Μπελιάτσκι.

Μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ, ο Ολεγκ Ορλόφ είχε δηλώσει στο AFP ότι «αισθάνεται διαρκή οδύνη και ντροπή μπροστά στις θηριωδίες του ρωσικού στρατού σε μία γειτονική κυρίαρχη χώρα».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 14:56

ΠΗΓΗ