ΠΚ

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι, επί της κυβέρνησης ΝΔ 2019 – 2023, δεν υπήρξε αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων. Τακτικά και από το 2020, σειρά δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ έχει επισημάνει ότι ο αριθμός των μετακλητών άρχισε να αυξάνεται αλματωδώς επί της τελευταίας διακυβέρνησης, φτάνοντας για πρώτη φορά σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο του 2020. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, καταδεικνύουν ότι ο αριθμός έχει παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, πλέον με 3.337 μετακλητούς σε θέσεις εκτός ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου), έναντι του ρεκόρ της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήταν 2.739. Διαπιστώνεται, δηλαδή, μία αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 20%.

 

Τι λένε οι Νόμοι

Ας δούμε τι προβλέπουν οι διατάξεις περί μετακλητών υπαλλήλων ανά Υπουργό, Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της 7ης Αυγούστου 2019. Αυτά είναι τα σχετικά άρθρα:

Ανά ιδιαίτερο γραφείο μέλους της Κυβέρνησης, Υφυπουργού, Γενικού και Ειδικού Γραμματέα προβλέπονται οι εξής θέσεις συνεργατών: (α) έως δεκαοκτώ (18) θέσεις στα γραφεία μελών της Κυβέρνησης, εκ των οποίων έως οκτώ (8) δύνανται να είναι μετακλητοί, (β) έως δώδεκα (12) θέσεις στα γραφεία των Υφυπουργών, εκ των οποίων έως έξι (6) δύνανται να είναι μετακλητοί, (γ) έως οκτώ (8) θέσεις στα γραφεία των Γενικών Γραμματέων, εκ των οποίων τρείς (3) δύνανται να είναι μετακλητοί και (δ) έως τέσσερις (4) θέσεις στα γραφεία των Ειδικών Γραμματέων, εκ των οποίων δύο (2) δύνανται να είναι μετακλητοί.

Στα γραφεία των Υπουργών οι θέσεις των μετακλητών της προηγούμενης παραγράφου προσαυξάνονται κατά τον αριθμό των Γενικών Γραμματειών που υφίστανται στο Υπουργείο. Στα γραφεία Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, ένας εκ των συνεργατών που καλύπτει θέση μετακλητού υπαλλήλου δύναται να είναι δημοσιογράφος.

Οι θέσεις των συνεργατών δύνανται να καλύπτονται από: (α) ιδιώτες μέσω πρόσληψης, οι οποίοι καταλαμβάνουν αποκλειστικά θέσεις μετακλητών, (β) δημοσίους υπαλλήλους ή λειτουργούς με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε φορείς του άρθρου 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) μέσω απόσπασης ή ανάθεσης καθηκόντων με παράλληλη άσκηση, πλήρη ή μερική, των κύριων καθηκόντων τους, (γ) δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου που υπηρετούν στους φορείς της προηγούμενης περίπτωσης μέσω απόσπασης ή ανάθεσης καθηκόντων με παράλληλη άσκηση, πλήρη ή μερική, των κύριων καθηκόντων τους.

Μια εκ των προβλεπόμενων θέσεων συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων είναι θέση του Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου.

Ένα πρώτο συμπέρασμα

Τι μας λέει το σχετικό ΦΕΚ. Πως κάθε Υπουργός έχει από χέρι το  δικαίωμα να προσλάβει 18 άτομα, εκ των οποίων 8 να είναι μετακλητοί, αριθμός που προσαυξάνεται ανά extra Γενικό Γραμματέα που τοποθετείται σε ένα Υπουργείο. Αν φερ’ ειπείν στο τάδε υπουργείο τοποθετηθούν τρείς Γενικοί Γραμματείς, τότε ο αριθμός των μετακλητών του Υπουργού θα ανέλθει σε 10 από τους 8 που προβλέπει η διάταξη.

Υπό ομαλές συνθήκες λοιπόν ο κάθε Υπουργός μπορεί να τοποθετεί στο ιδιαίτερο γραφείο του 18+ άτομα. Ο κάθε Υφυπουργός 12. Ο κάθε Γενικός Γραμματέας 8 και ο κάθε Ειδικός Γραμματέας 4 άτομα.

Τώρα ως προς τους μετακλητούς. Η διάταξη προβλέπει για κάθε Υπουργό 8+ άτομα (ανάλογα με τον αριθμό Γενικών Γραμματέων στο συγκεκριμένο Υπουργείο). Για κάθε Υφυπουργό 6 μετακλητούς. Για κάθε Γενικό Γραμματέα 3 μετακλητούς και για κάθε Ειδικό γραμματέα 2 μετακλητούς.

Αν κάνουμε μία αναγωγή στην πραγματική σύνθεση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου τότε έχουμε:

Υπουργοί: 23 x 18 = 414 προσλήψεις / 184 μετακλητοί

Αναπληρωτές Υπουργοί: 4 x 18 = 72 προσλήψεις / 32 μετακλητοί

Υφυπουργοί: 37 x 12 = 444 προσλήψεις / 222 μετακλητοί

Σύνολο προσλήψεων για τα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών στελεχών, Υπουργών, Αναπληρωτών και Υφυπουργών:

ΣΥΝΟΛΟ = 930

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ = 438

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ = 1.368

Είναι παραπλανητικοί οι επίσημοι αριθμοί. 

Αυτός είναι ο αριθμός των προσλήψεων που δικαιούται συνολικά η σημερινή κυβέρνηση υπό τη σύνθεση που ανακοινώθηκε.

Όμως οι παραπάνω αριθμοί είναι παραπλανητικοί. Διότι το πραγματικό σύνολο μετακλητών επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας 2019 – 2023, σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, είναι πολλαπλάσιο.

Δείτε λοιπόν την πραγματική εικόνα με τους μετακλητούς υπαλλήλους, όπως αυτή εξελίχθηκε από το 2013 έως σήμερα και την αριθμητική υπέρβαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόστος

Το 2019 και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η συνολική επιβάρυνση του προϋπολογισμού για μετακλητούς και αποσπασμένους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει τα 158 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έκτοτε προκύπτει πως η συνολική δαπάνη και άρα η έξτρα επιβάρυνση του προϋπολογισμού για μετακλητούς και αποσπασμένους, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  2015 – 2019 ήταν της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ.  

ΠΗΓΗ