Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχέδιο απόφασης που έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Αλγερία και ζητά «εκεχειρία» στη Γάζα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις «ευαίσθητες διαπραγματεύσεις» που αποσκοπούν στη μεσολάβηση για την παύση του πολέμου του Ισραήλ.

Η Αλγερία κοινοποίησε το σχέδιο στο 15μελές συμβούλιο την Τετάρτη. Θα απαιτούσε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ή πότε η Αλγερία θα μπορούσε να θέσει το σχέδιο ψηφίσματος σε ψηφοφορία.

«Ανησυχούμε ότι το ψήφισμα θα βλάψει αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή»

«Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις – εκτροχιάζοντας τις εξαντλητικές, συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξασφάλιση μιας εκτεταμένης παύσης που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι πολίτες και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει στο να φέρει την ειρήνη στη Γάζα.

Γιατί οι ΗΠΑ το απορρίπτουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνέταξαν την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών και περιμένουν απάντηση από τη Χαμάς. «Εάν γίνει αποδεκτή και εφαρμοστεί, η πρόταση αυτή θα φέρει όλα τα μέρη ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Το Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε δράση αναλάβουμε τις επόμενες ημέρες θα αυξήσει την πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί αυτή την πρόταση», είπε.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή και τον ενημέρωσε για την κατάσταση των συνομιλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός, πιστεύοντας ότι θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς. Η Ουάσινγκτον αντίθετα υποστηρίζει τις παύσεις στις μάχες για την προστασία των αμάχων και την απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς. Εν τέλει το Ισραήλ συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τις καθυστερήσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον παραδοσιακά προστατεύει το σύμμαχό της Ισραήλ από τη δράση του ΟΗΕ και έχει ήδη ασκήσει δύο φορές βέτο στη δράση του Συμβουλίου από τις 7 Οκτωβρίου. Για να υιοθετηθεί, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Ρωσία. «Δεν βλέπουμε ότι αυτό το ψήφισμα προσθέτει κάτι σε αυτό που ήδη έχουμε, αλλά ανησυχούμε ότι το ψήφισμα θα βλάψει αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ για το σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ