Ουκρανία

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Γάζα και στη γενοκτονία των Παλαιστινίων – και δικαίως φυσικά! – αλλά στον άλλον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, τα πράγματα πηγαίνουν από κακό στο χειρότερο! Αναφέρομαι στο ρωσο – ουκρανικό πόλεμο. Τουλάχιστον στο επίπεδο του δημόσιου λόγου. Δεν γνωρίζω αν αυτή η επιθετική ρητορική είναι μία τακτική κίνηση που αποσκοπεί να οδηγήσει τους εμπολέμους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – οψέποτε συμβεί! Και κύριος οίδε με τι όρους μπορεί να συμβεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές δεν είναι καθόλου καλές εξελίξεις!

Γάζα

Από την άλλη πλευρά βέβαια και στη Γάζα μετρούν κάθε μέρα δεκάδες νεκρούς αμάχους. Και το φονικό έχει άμεσες επιπτώσεις στις αμερικανικές εκλογές. Πρόκειται από τις πιο σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η επανεκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν. Κι ένας από τους λόγους είναι πως φαίνεται να έχει χάσει την αριστερή πτέρυγα των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Γι΄ αυτό και δεν ήταν δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αφήσουν για πολύ τον κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου να τις εμπαίζει. Κι αποφάσισαν να κινηθούν….

Σε αποστολή

Εν τω μεταξύ στα καθ΄ ημάς η «επιμελητεία» του Μεγάρου Μαξίμου εφοδίασε με … ξηρά τροφή τους δώδεκα «αποστόλους» του «θείου λόγου» – που εκφέρει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – και τους ξαπέστειλε στις περιοχές που έχουν υποδειχθεί στον καθένα. Κι η αποστολή τους είναι μία «αν δεν φέρεται τουλάχιστον 33% ο καθένας να μην γυρίσετε πίσω». Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σκληρά. Αυτοί δεν είναι «απόστολοι» είναι «κομάντο»! Όπως καταλαβαίνετε το παιχνίδι είναι πλέον σαν τα τελευταία 30 λεπτά του αγώνα Ολυμπιακός – Φιορεντίνα!

Θα μας χρεοκοπήσει

Πάντως οφείλω να το ομολογήσω πως – σε κανονική πολιτική και οικονομική περίοδο – δεν έχω «ξαναθυμηθεί» που λένε προεκλογική καμπάνια, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, που περιορίζεται στη λογική «ο Κασσελάκης θα μας χρεοκοπήσει», «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», «δεν θα επιτρέψω τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Η μόνη ιστορική αναλογία που μπορώ να θυμηθώ είναι οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ένα μήνα πριν από τις εκλογές την ανάγκη δραματικών περικοπών, οδηγώντας τη Νέα Δημοκρατία σε μεγάλη ήττα. Από την οποία ανέκαμψε δέκα χρόνια αργότερα….

Το πήρε αλλιώς…

Αλλά δεν νομίζω ότι επιθυμεί κάτι παρόμοιο ο κ. Μητσοτάκης. Το ακριβώς αντίθετο. Όμως φαίνεται πως οι προγραμματικές αναφορές του κ. Στέφανου Κασσελάκη βρίσκουν ευήκοα ώτα. Και προκειμένου να εξουδετερώσει την προεκλογική ρητορική του αντιπάλου του είναι αναγκασμένος να «ξεφουσκώνει» το δικό του success story της οικονομίας. Που λίγους μήνες νωρίτερα την είχε κάνει ένα τεράστιο μπαλόνι! Δηλαδή πάλι έκανε λάθος.

Κατεβάζει τον πήχη που … ανέβασε!

Το success story όμως δημιούργησε προσδοκίες – κατά την γνώμη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη – υπερβολικές. Που δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Και φτάνει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να είναι αναγκασμένος να τις «ψαλλιδίσει» και μάλιστα σημαντικά. Σε πολλές περιπτώσεις με όρους … τρομοκρατίας! Όταν κανείς αντιλαμβάνεται την πολιτική ως επικοινωνία αυτά παθαίνει. Τώρα τρέχουν να πουν ότι «ρε παιδιά πάμε καλά, αλλά όχι τόσο καλά». Πόσο δηλαδή;

Το κουβεντιάζουν

Είναι πολλά τα «σαράκια» που κατατρώγουν το κυβερνητικό οικοδόμημα. Όμως το πιο αποτελεσματικό από αυτά είναι η ακρίβεια. Είναι αλήθεια πως δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Μητσοτάκη να συζητά στο σπίτι με την σύζυγο του πόσο έχουν ακριβύνει τα … ψώνια στο σούπερ μάρκετ και την άλλη φορά «να πάμε με λίστα, γιατί δεν συμφέρει». Και διάφορα τέτοια παρόμοια, που συμβαίνουν σε χιλιάδες σπίτια ανά την Ελλάδα.

Πειστική;

Όμως η αναφορά του πως στο σπίτι συζητάμε για την ακρίβεια – στη χθεσινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM – θέλοντας να εξομοιωθεί με τις χιλιάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αν μη τι άλλο εμφανίζεται ως «επικοινωνιακή καρικατούρα»! Που δεν μπορεί να γίνει πειστική! Και αποκαλύπτει παράλληλα πόσο σοβαρό πρόβλημα βλέπουν οι «επιμελητές» των δημοσκοπήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου!

Στο τραπέζι…

Αλλά ρε παιδιά τι άλλο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος; Να επανασυστήσει το υπουργείο Αγορανομίας και να βγάλει τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκα – τώρα απουσιάζει είναι σε σοβαρή αποστολή στην Ηπειρο! – με καμπαρντίνα, μαύρο καβουράκι και μοβόρικη γκριμάτσα να κόβει βόλτες στα σούπερ μάρκετ; Λυπηθείτε τον! Τούχει γίνει μόνιμος βραχνάς στο οικογενειακό τραπέζι! Από την ακρίβεια αρχίζει η συζήτηση στη … σπαλομπριζόλα καταλήγει!

Νέες ανατιμήσεις

Και ξέρετε ποια είναι η «πλάκα»; Πως από την Δευτέρα σε περισσότερους από 1.000 κωδικούς καταναλωτικών προϊόντων είναι δυνατόν οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 5%. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεν πιστεύω ότι κοτζάμ πολυεθνικές που ανήκουν εκατοντάδες από αυτούς τους κωδικούς θα θελήσουν να κάνουν τις ανατιμήσεις τους πριν από τις 9 Ιουνίου. Γιατί θα ρίξουν «λάδι στη φωτιά». Εκτός κι αν θέλουν να την καλαμπουρίσουν τη φάση! Θα δούμε….

Στα μπουζούκια!

Λοιπόν, το κάνω εικόνα. Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κασσελάκη στα μπουζούκια. Πρώτο τραπέζι πίστα. Ερχονται τα ζόρικα τα ποτά κι ακολουθούν τα παρελκόμενα. Σεκλετισμένοι κι οι δυο. Παραγγελιά: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου». Σηκώνεται ο Στέφανος να το χορέψει. Στις πρώτες στροφές ο Κυριάκος κάνει μήνυμα στη «λουλουδού» να του ρίξει λουλούδια. Και αρχίζει να του βαράει παλαμάκια. Κι όταν τελειώνει το τραγούδι, σαν καρντάσια αγκαλιάζονται. Κάθονται και πίνουν από ένα μονορούφι. Κοιτιούνται στα μάτια. Τραγουδούν μαζί. Κλείνουν τα μάτια. Υπάρχει συναίσθημα!

Μπάσκετ;

Όλα αυτά μου ήρθαν στη σκέψη γιατί ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χθες πως με τον κ. Κασσελάκη θα πήγαινε στα μπουζούκια. Τώρα για την αναφορά του ότι με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη θα έπαιζε μπάσκετ, νομίζω ότι παίζει εκ του ασφαλούς. Διότι έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υπερτερεί σε ύψος. Εκτός κι αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι κάτι σαν τον μύθο το Γκάλη….

Αντικυβερνητική διάθεση!

Δεν γνωρίζω πόσο θα εκφραστεί στις εκλογές. Αν και οι δημοσκοπήσεις το βρίσκουν και μάλιστα ισχυρό. Ολο και μεγαλύτερο προϊόντος του χρόνου. Την διάθεση της καταψήφισης από την πλειοψηφία των πολιτών. Χθες η δημοσκόπηση της GPO για το Star έβγαζε αυτή τη διάθεση στο 60,4% των πολιτών. Δηλαδή διαμορφώνεται αντικυβερνητικό κλίμα. Πόσο θα του επιτρέψει η αποχή για να εκφραστεί στις κάλπες, δεν το γνωρίζω. Αρχίζουν όμως και παίρνουν φωτιά τα τέλια….



ΠΗΓΗ