Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, 05:57

Όπως αναμενόταν, ο Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών, επανεξελέγη ομόφωνα σήμερα στην προεδρία της Κίνας για —άνευ προηγουμένου— τρίτη συναπτή θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Σι είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στον ασιατικό γίγαντα.

Για αρκετούς παρατηρητές, η εξέλιξη πιστοποιεί πως ο κ. Σι είναι ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης από τα χρόνια του Μάο Τσετούνγκ.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.

Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σι.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, 05:57

ΠΗΓΗ