Το μήνυμα πως, ενόψει του 5ου ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην «περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τον αναγκαίο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο και εταίρο», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ελλάδας, «για να συνεχίσουμε να προωθούμε τους κοινούς στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και παραπέρα», έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist  «The World Ahead 2024: Athens Gala Dinner».

Ειδικότερα, αναδεικνύοντας τη σημασία της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι είναι ένας φορέας σταθερότητας και ένας αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι ως γεωστρατηγικός και οικονομικός εταίρος των ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι γίνεται ενεργειακός, συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα γνωστοποίησε ότι πρόσφατα ταξίδεψε στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να συναντηθεί με τους ηγέτες των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διερευνήσει πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να αυξήσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Τσούνης τόνισε πως οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο.

«Ο ρυθμός των αμερικανικών επενδύσεων επιταχύνεται»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. «Οι ΗΠΑ επενδύουν στην επιτυχία της Ελλάδας. Το εμπόριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι διμερείς επενδυτικοί δεσμοί έχουν αυξηθεί θεματικά. Δεν είναι μυστικό ότι η αμερικανική επενδυτική κοινότητα έχει λάβει υπόψη της την οικονομική δυναμική της Ελλάδας και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο ρυθμός αυτός των επενδύσεων επιταχύνεται», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα: Η Amazon web services, η Cubb, η Cisco, η Deloitte, η Digital Realty Group, η Google JP, η Meta, η Microsoft και η Pfizer κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η DFC επενδύει 125 εκατ. δολάρια στο έργο της αμερικανικής εταιρείας ONEX για την αποκατάσταση και αναζωογόνηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Η αναγέννηση των ναυπηγείων είναι πολύ σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης, όπως είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, στις 13 Νοεμβρίου, η USAID υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η συνεργασία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ενεργειακής γέφυρας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ενεργειακών οντοτήτων και αρχών στην Ελλάδα, στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, για την ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής.

Αναφορά έκανε και στο ρόλο που διαδραματίζει η χώρας μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τέλος, ο Τζορτζ Τσούνης εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», υπογραμμίζοντας ότι αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας ως παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΠΗΓΗ