Αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας εμφανίστηκε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην την ομιλία του για τον προϋπολογισμό (2024) χαρακτηρίζοντάς τον «τομή» καθώς «είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Σημείωσε επίσης ότι, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. «στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι πέρασε οριστικά για την Ελλάδα η εποχή της αναξιοπιστίας».

Ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ και προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Μη κρατικά ΑΕΙ με νόμο μέσα στο 2024

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα «θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024», είπε και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και μετέπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Θα συζητήσουμε και θα τους ακούσουμε όλους. Για να πάψουμε να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλος ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας» συμπλήρωσε.

Οι πυλώνες για τα επόμενα χρόνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα σύννεφα της ακρίβειας να παραμένουν πυκνά πάνω από το κεφάλι των πολιτών, έταξε ανάπτυξη του ΑΕΠ, πτώση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, επενδύσεις και εξαγωγές με γρήγορους ρυθμούς.

Μίλησε για «πρώτη σελίδα μιας καινούργιας διαδρομής» που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2024 και εστίασε στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών με μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα. Να περιορίσουμε τις ανισότητες», είπε και υποσχέθηκε  αλλαγές στην καθημερινότητα με προτεραιότητες.

Έθεσε ως πυλώνες την «ισχυρή άμυνα, την υγεία, την παιδεία, το ψηφιακό κράτος και τη απόδοση της Δικαιοσύνης γρήγορα».

Ακρίβεια και πληθωρισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είπε όμως ότι έχει συγκροτημένο σχέδιο αναφέροντας και πάλι την αύξηση των μισθών με «βασικό μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».

Για τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός, είπε πως «έχουμε δει τα χειρότερα»

Παρουσίασε μια σειρά από επιδόματα που ανακουφίζουν «αυτούς που χτυπά περισσότερο η ακρίβεια». Υποσχέθηκε εκ νέου ελέγχους για την αισχροκέρδεια και εμφανίστηκε περήφανος για τα πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες για παραβιάσεις στον ανταγωνισμό.

Για τον πληθωρισμός είπε πως εξακολουθεί να ροκανίζει το εισόδημα αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του πως «έχουμε δει τα χειρότερα».

Η αιχμή για το ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά την κριτική που του έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα Ν.Δ. που «πανηγυρίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενώ εκείνη ήταν υπεύθυνη που τη χάσαμε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, αλλά τον Απρίλιο του 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου. Παπανδρέου». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.



ΠΗΓΗ