Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mark Schiefelbein) επέμεινε απόψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με στόχο την ελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε νωρίτερα χθες Τετάρτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η απάντηση της Χαμάς αφήνει «περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας»

Επισημαίνοντας ορισμένες αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην απάντηση της Χαμάς, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι αφήνει «περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «θα εργαστούμε ακατάπαυστα προκειμένου να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε επίσης πως η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να προετοιμάσει επιχείρηση στη Ράφα – όπου συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – υιοθετώντας αδιάλλακτη στάση και εκτιμώντας ότι η τελική νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».

Η ανησυχία της Ουάσιγκτον

Σε συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι επισήμανε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για «ενέργειες και δηλώσεις» που πυροδοτούν εντάσεις και υπονομεύουν την ασφάλεια του Ισραήλ και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ