Εάν στους 6 στους 10 Αμερικανούς ζητούν να σιγήσουν τα ισραηλινά όπλα στη Γάζα και ο Λευκός Οίκος τα τσουγκρίζει με το Τελ Αβίβ, τότε οι άνεμοι έχουν αρχίσει να πνέουν επικίνδυνα εναντίον των υποστηρικτών του πολέμου. Το ισραηλινό λόμπι όμως δεν το βάζει κάτω.

Μπορεί οι σύμμαχοι του ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδυναμώνονται πολιτικά και το Ισραήλ να απομονώνεται επικίνδυνα διεθνώς, αλλά και στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτουν την οικονομική δύναμη να ενόψει των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών.

Αμερικανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν φήμες πως μια ομάδα κεντρώων και δεξιών εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να νικηθούν εκλογικά πολιτικοί έχουν επικρίνει το Ισραήλ, στηρίζοντας πολιτικούς τους αντιπάλους. Ανάμεσά τους είναι ο μεγιστάνας Gil Cygler, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου Ronald Lauder και ο επενδυτής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπράουν Thomas J. Tisch.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο έπινε άκριτα «νερό» στο όνομα του πλέον αμφιλεγόμενου διπλωμάτη των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Ενώ αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι αντιπαθούσαν την επιτυχία της DSA στην επέκταση των δικαιωμάτων των ενοικιαστών, η υπεράσπιση της οργάνωσης για τους Παλαιστίνιους έχει κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση της άρχουσας τάξης.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον τότε πρόεδρο της AIPAC Μπομπ Κοέν, το 2015.

Οι New York Times μάλιστα, κάνουν λόγο για «παλιρροϊκό κύμα μετρητών» από την AIPAC, ένα πανίσχυρο λόμπι που υποστηρίζει πολιτικές υπέρ του Ισραήλ, το super PAC και άλλους συμμάχους του Ισραηλινούς εξοργισμένους  από τη κριτική για το εβραϊκό κράτος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο 7. Την AIPAC ρίχνει το βάρος της μόνο σε ισραηλινά θύματα δίχως, παραβλέποντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει προχωρήσει σε σφαγές γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Φιλοϊσραηλινές οργανώσεις και άνθρωποι που το όνομά του ποζάρει στη λίστα του Forbes πληρώνουν πολλά για να εκβαραθρώσουν επικριτές του Ισραήλ

Η AIPAC και οι σύμμαχοί της -οργανώσεις με ομοϊδεάτες και μεγάλοι δωρητές- είπαν στους New York Times ότι θα ξοδέψουν πολλά, πιθανώς πολύ περισσότερα από ό,τι σε προηγούμενς εκλογές, για να νικήσουν οποιονδήποτε υπερασπίζεται την Παλαιστίνη. Η οργάνωση περηφανέυται ότι προσφέρει 98% επιτυχία στις εκλογές σε υποψηφίους που προωθούν τα συμφέρονται του Ισραήλ.

Ενδεικτικά για την προώθηση του φιλοισραηλινού δημοκρατικού υποψήφιου στη Μινεσόταν Don Samuels «τέσσερα εκατομμύρια θα ήταν υπεραρκετά για να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Τζο Ραντίνοβιτς, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών που διευθύνει την εκστρατεία του.

Ένας πανίσχυρος συνασπισμός δισεκατομμυριούχων βάζει στο στόχαστρο και αρκετούς κρατικούς αξιωματούχους.

Έτσι, πολλοί συντηρητικοί και κεντρώοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι ελπίζουν να γίνουν αποδέκτες του ζεστού χρήματος που προσφέρει η AIPAC και παρόμοιες φιλο-ισραηλινές ομάδες, για να επικρατήσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Οι στόχοι των φιλοισραηλινών – «Πάρε 20 εκατομμύρια, αλλά…»

Το κόκκινο πανί των Ισραηλινών είναι η «κατάπτυση» Squad, μια άτυπη ομάδα βουλευτών, που σύμφωνα με το CNN, έχει ξεχωρίσει για «την κριτική της στη σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ». Μετά την 7η Οκτωβρίου, η Ρασίντα Τάιμπ αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος του απαρτχάιντ».

H εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, Ρασίντα Τάιμπ, ενδεχομένως να είναι ο νούμερο ένα στόχος της AIPAC. Είναι η μόνη Παλαιστίνια Αμερικανίδα που υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και πολλοί την επέκριναν για την στήριξή της στη Παλαιστίνη.

Όπως αναφέρθηκε στο CBS Δύο υποψήφιοι για τη Γερουσία του Ντιτρόιτ λένε ότι η AIPAC τους πρόσφερε 20 εκατ. δολ. για να εγκαταλείψουν την εκστρατεία τους για τη Γερουσία και να υποβάλουν υποψηφιότητα εναντίον της Τάιμπ. Και οι δύο αρνήθηκαν! Η AIPAC έχει καταφύγει προς το παρόν στην προβολή επιθετικών διαφημίσεων εναντίον της επενδύοντας πολύ χρήμα, εξισώνοντας την υποστήριξή της στη κατάπαυση του πυρόςμε με τη στήριξη στη τρομοκρατία.

H Squad είναι μια άτυπη ομάδα οκτώ Δημοκρατικών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η AIPAC έχει έναν γνήσιο αντίπαλο για τον εκπρόσωπο του Μιζούρι Κόρι Μπους, μια δημοκρατική σοσιαλίστρια ακτιβίστρια από το Σεντ Λούις που εισήγαγε το νομοσχέδιο της Βουλής που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, γύρω από το οποίο έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του αντιπολεμικού κινήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του «Squad» θα στοχευτεί το 2024. Σύμφωνα με το περιοδικό The Nation, η AIPAC είναι «απελπισμένη να νικήσει τη Σάμερ Λι». Η ομάδα προσπάθησε να υποστηρίξει τόσο τους βασικούς αμφισβητίες όσο και τους Ρεπουμπλικάνους ενάντια στην εκπρόσωπο της Πενσυλβάνια.

Η βουλευτής της Μινεσότα, Ιλχάν Ομάρ, αντιμετωπίζει πολλούς κύριους αμφισβητίες που σφάζονται στη ποδιά των εκατομμυρίων που προσφέρει η AIPAC σε υποψηφίους για να πετάξουν από την εξουσία τους επικριτές του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι η Ομάρ διατηρεί και άριστες σχέσεις με την Τουρκία, γεγονός που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο από την Αθήνα.

O δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου Ronald Lauder.

Ο βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζαμάαλ Μπόουμαν, αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις ισχυρότερες φωνές στην Ουάσιγκτον σχετικά με την κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Ισραήλ. Σύμφωνα με τη καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Λίζα Φέδερστοουν, για να συντρίψει πολιτικά τον Μπάουμαν η AIPAC έχει στρατολογήσει το στέλεχος της κομητείας του Γουέστσεστερ, Τζορτζ Λάτιμερ, για να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του, και ο Λάτιμερ μπορεί να αξιοποιήσει το σημαντικό φιλοπολεμικό αίσθημα στην περιοχή.

Στη μαύρη «λίστα» των εβραϊκών και φιλοεβραϊκών φορέων και δισεκατομμυριούχων είναι και οι γερουσιαστές Γιαμπάρι Μπρίσπορτ και Κρίστεν Γκονζάλες στη Νέα Υόρκη, καθώς και τα μέλη της Συνέλευσης της Νέας Υόρκης Μαρσέλα Μιτάινες και Έμιλι Γκάλαχερ από το Μπρούκλιν.

Κόκκινο πανί για τους φιλοϊσραηλινούς δισεκατομμυριούχους είναι ο 32χρονος Ζόραν Μαμντάνι, Μέλος της Συνέλευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκη και ιθύνον νους της νομοθεσίας «Not on Our Dime», η οποία θα απαγόρευε κάθε φιλανθρωπική οργάνωση στη Νέα Υόρκη που χρηματοδοτεί τους εποικισμούς των Ισραηλινών.

Στο στόχαστρο έχει μπει και το μέλος του συμβουλίου του Μπρούκλιν, η Σαχάνα Χάνιφ, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι που υποστηρίζουν τον Νετανιάχου κατανοούν ότι οι τοπικοί ηγέτες όντως βοηθούν στη διαμόρφωση του λόγου και παίζουν ρόλο στην οικοδόμηση πολιτικών κινημάτων» αναφέρει η Λίζα Φέδερστοουν.



ΠΗΓΗ