Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές –κυρίως γυναίκες και παιδιά–, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο.

Ο χρόνος έναρξης της παύσης των εχθροπραξιών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως προσμένει μετά τη συμφωνία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους «κι άλλοι αμερικανοί όμηροι». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Εντός 24ωρου η έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης

Το Κατάρ, διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε ανθρωπιστική παύση.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δόθηκαν πρόσθετες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

  • Ο χρόνος έναρξης της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών
  • Η παύση θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, με την επιφύλαξη παράτασης
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται επί του παρόντος στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αρκετών Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ