Αιχμές για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο Αλέξης Χαρίτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενόψει της ανακοίνωσης του ονόματος ομάδας των «11», σήμερα το απόγευμα.

«Αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες θα ήμασταν εκεί και δεν θα παίρναμε το ρίσκο να φύγουμε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν επώδυνη η απόφαση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επώδυνη απόφαση

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ως στόχο «να ξαναφέρει ένα ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο που θα έχει πρόσημο στην δημόσια συζήτηση, που θα είναι αριστερό και θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι η τοξικότητα και η χυδαιότητα που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα και είναι προσβλητικό για όλον τον χώρο της αριστεράς και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Ερωτηθείς αν αυτή η τοξικότητα και η χυδαιότητα στην οποία αναφέρθηκε ανήκει στον κ. Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, ο ίδιος απάντησε πως «όποιος παρακολουθεί με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα την δημόσια συζήτηση αυτό συμπεραίνει».

«Είδαμε επιλογές που οδήγησαν σε εκφυλισμό έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο και εμείς πήραμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη απόφαση»

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η απόφαση να φύγουν ήταν επώδυνη και ότι σέβονται αυτούς που μένουν πίσω.

«Δεν φύγαμε για τις καρέκλες»

«Εμείς δεν φύγαμε -όπως μας λένε- για τις καρέκλες ίσα ίσα μας προτάθηκαν καρέκλες και τις αρνηθήκαμε. Αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες θα ήμασταν εκεί και δεν θα παίρναμε το ρίσκο να φύγουμε. Αυτό που θέλαμε και είχαμε συζητήσει είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, που πάμε, τι θέλουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να δούμε πως θα συγκροτηθεί μια ομάδα που να μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό το σχέδιο. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Είδαμε επιλογές που οδήγησαν σε εκφυλισμό έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο και εμείς πήραμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη απόφαση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Εξήγησε πως κ. Κασσελάκης έκανε τις επιλογές του σε σχέση με την κεντρική ηγετική ομάδα την οποία ήθελε να έχει γύρω του και η οποία εξέπεμψε και το σήμα του πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Συμπλήρωσε πως ο στόχος τους είναι διπλός. «Αφενός να διαμορφώσουμε μια αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που απουσιάζει στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή μια πειστική δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία να αντιπαρατίθεται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι σε αυτήν και νομίζω πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη. Το δεύτερο είναι να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη, πειστική ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική πρόταση προς τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος ανέφερε πως θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών για να εδραιωθεί το νέο κόμμα και πως θα προχωρήσουν συντεταγμένα το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος απάντησε πως «Θέλουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε».



ΠΗΓΗ