Με επτά ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζει η υπερηρωϊκή περιπέτεια φαντασίας της Marvel «Οι Φύλακες του Γαλαξία 3», καθώς και  το ελληνικό θρίλερ «Saison Morte» του Θανάση Τότσικα. Σε επανέκδοση και το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τον μοναδικό  Μάνο Κατράκη.

«Φύλακες Του Γαλαξία 3»: O Κρις Πρατ και οι ασυμβίβαστοι ήρωες της Marvel επιστρέφουν!

Στη νέα ταινία «Φύλακες Του Γαλαξία 3» των Marvel Studios, η αγαπημένη μας παρέα με τους ασυμβίβαστους ήρωες, είναι λίγο διαφορετική. Ο Peter Quill, που θρηνεί ακόμα την απώλεια της Gamora, πρέπει να συσπειρώσει την ομάδα του να υπερασπιστούν το σύμπαν αλλά και να προστατέψουν έναν από τους δικούς τους. Μια αποστολή που εάν δεν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο τέλος της ομάδας όπως την γνωρίζαμε έως τώρα.

Guardians Of The Galaxy Volume 3

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν

Ηθοποιοί: Κρις Πρατ, Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβ Μπατίστα, Κάρεν Γκίλαν, Πομ Κλεμεντιέφ, Βιν Ντίζελ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Σον Γκαν, Τσακ Ιβούτζι, Γουίλ Πούλτερ, Μαρία Μπακάλοβα.

Διάρκεια: 2.00’

Είδος ταινίας: Περιπέτεια

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Saison Morte»: Ένα καθηλωτικό θρίλερ του Θανάση Τότσικα με τον Δημήτρη Λάλο

Saison Morte (Νεκρή περίοδος) είναι ο τίτλος της νέας ταινίας μυστηρίου που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Θανάση Τότσικα.

Η ταινία, συμπαραγωγής Showtime Productions και ΕΡΤ, γυρίστηκε στη Μήλο σε σενάριο του Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Λάλος, Τζένη Θεωνά, Ορέστης Τζιόβας, Τόνια Σωτηροπούλου, Θανάσης Ταταύλαλης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μάνος Βακούσης.

Η υπόθεση

Όταν ξεκινά μια σειρά από βίαιες δολοφονίες, ο Χρήστος είναι ο μόνος που μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη. Ξεκινάει να αφηγείται σε δύο αστυνομικούς μια ιστορία στην οποία κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται και όλα ή όλοι αλλάζουν ρόλους και θέσεις μέχρι την τελική ανατροπή.

Ένας άνδρας, ο Χρήστος (35) καλεί την αστυνομία από το ξενοδοχείο Paradise που βρίσκεται σε μια ερημική, το χειμώνα, τοποθεσία του νησιού. Όταν φτάνει η αστυνομία, βρίσκει τον άνδρα τραυματισμένο, την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου δολοφονημένη και βίαια δολοφονημένο, επίσης, το συνάδελφο του άνδρα που τηλεφώνησε. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει τι έγινε στο ξενοδοχείο, πλην του Χρήστου. Ο οποίος επιμένει να ζητάει, από το κρεβάτι του ιατρικού κέντρου που νοσηλεύεται, τη Νάντια, μια αναχωρήτρια από την Αθήνα, που ζούσε σε μια ερημική τοποθεσία κοντά στο ξενοδοχείο. Οι αστυνομικοί δεν βρίσκουν πουθενά τη Νάντια, άνοιξε η γη και την κατάπιε.

Η θέση του Χρήστου επιδεινώνεται, δεν υπάρχει κανείς να επιβεβαιώσει την ιστορία του. Οι αστυνομικοί τον πιέζουν κι εκείνος με την αίσθηση ότι η ιστορία που θα τους πει δεν θα τους πείσει και τελικά θα κατηγορήσουν εκείνον για όλα, ξεκινάει να αφηγείται στους δύο αστυνομικούς μια ιστορία στην οποία κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται κι όλα και όλοι αλλάζουν ρόλους και θέσεις μέχρι την τελική ανατροπή.

Το Saison Morte είναι μια ιστορία για την εξαπάτηση. Για την αφήγηση που εξαπατά, χειραγωγεί και κατευθύνει – ακόμα και μέχρι τέλους και το θεατή της ταινίας. Επιμέρους συναισθηματική θέματά της είναι η απληστία, ο θυμός, ο πόθος, ο έρωτας, η απογοήτευση και η προδοσία.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Παραπάνω από Άντρας» του Πάολο Σορεντίνο με τον Τόνι Σερβίλο

Η ταινία «Παραπάνω από Άντρας», σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο, σε αποκατεστημένη κόπια.

 Η ταινία «Παραπάνω από Άντρας» διαδραματίζεται τη δεκαετία του ογδόντα, και περιγράφει την πτώση δύο ανδρών, που ονομάζονται και οι δύο Αντόνιο Πισάπια. Παρά το κοινό τους όνομα ζουν εντελώς ξεχωριστές, μα παραδόξως παράλληλες ζωές. Ο ένας είναι ένας τραγουδιστής της ποπ, που η δόξα του τερματίζεται έπειτα από την εμπλοκή του σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, ενώ ο άλλος είναι ήρωας του ποδοσφαίρου, η καριέρα του οποίου σταματάει απότομα λόγω τραυματισμού.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Η Βαλέρια Παντρεύεται: Η ταινία της Μιχάλ Βίνικ για τον γάμο και την ισότητα των φύλων

Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της κοπέλας, Κριστίνα, που ζει ήδη εδώ και χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Τίποτε όμως δεν θα κυλήσει ομαλά έπειτα από αυτή την άφιξη.

Λεπτοδουλεμένο δράμα δωματίου που μέσα από σενάριο κλιμακούμενης έντασης, θέτει ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου. Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα Meet The Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Valeria is getting Married

Δραματική ταινία, Ισραηλινής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Μιχάλ Βίνικ, με τους Λίνα Φράιφελντ, Ντάσα Τβορόνοβιτς, Αβράαμ Σαλόμ Λέβι κα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας

Ντοκιμαντέρ για την πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα Αντουανέττα Αγγελίδη. Μια μυστική εξομολόγηση της πρωτοπόρου φεμινίστριας σκηνοθέτριας Αντουανέττας Αγγελίδη στην κόρη της Ρέα Βαλντέν – και στον κόσμο. Για το βλέμμα, τη ζωή, τα οράματα και τις ταινίες της, και τη συγκλονιστική εμπειρία της τύφλωσης. Φτιαγμένη σε ένα διαμέρισμα, στην καραντίνα, μια ταινία για τον εσωτερικό κόσμο, το μυστικό τόπο όπου βρίσκεις το Άλλο.

Η Αγγελίδη είναι πρωτοπόρος του φεμινιστικού avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970, με αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος. Ο τίτλος της ταινίας συνδυάζει αποσπάσματα από τους τίτλους των τεσσάρων μεγάλου μήκους ταινιών της και τα συνδέει με την εμπειρία και διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας: «έμμονες ώρες» καθημερινής δημιουργίας «στον τόπο της πραγματικότητας», εντός και εκτός ταινίας. Οι ρίζες τις ταινίας βυθίζονται σε μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην τέχνη, αλλά και στη μακρά δημιουργική συνεργασία της με την κόρη της, τη Ρέα Βαλντέν. Είναι μια διαθήκη, που προσφέρει τα οράματα, τα όνειρα, και τις τραυματικές εμπειρίες της, μαζί με τη σοφία μιας ζωής. Το ερώτημα του βλέμματος της Αγγελίδη αποκτά μια τραγικότητα μέσω της εμπειρίας της της (κυριολεκτικής) τύφλωσης.

Η ιδέα της ταινίας μορφοποιήθηκε μέσα στην καραντίνα, που μας υποχρέωσε σε ένα είδος ιδιόμορφης φυλάκισης, μαζί με την αναπόφευκτη εισβολή της εξωτερικής πραγματικότητας. Οι «έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας» ονομάζουν και αυτή την παράξενη συνθήκη. Είναι μια ταινία φτιαγμένη στο εσωτερικό ενός δωματίου, στην τομή μεταξύ ποιητικής και βιωμένης εμπειρίας, και αφορά τον εσωτερικό μας χώρο, στον πιο μυστικό τόπο του οποίου βρίσκουμε το Άλλο.

Performance: Αντουανέττα Αγγελίδη

Σκηνοθεσία: Ρέα Βαλντέν

Έτος παραγωγής: 2022

Διάρκεια: 88 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

Απλώς Υπέροχη

Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, νορβηγικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία του Ράσμους Σίρβεντσεν, με το γνωστό Σούπερ Λιοντάρι να σώζει για μια ακόμη φορά την πόλη.

Το Σούπερ Λιοντάρι καλείται να ανακηρύξει το διάδοχό του στις υπερηρωικές κοινωνικές υποχρεώσεις, θέση για την οποία η 11χρονη κόρη του Χέντβιχ μοιάζει αυτονόητη επιλογή. Εκείνος, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Έτσι, όταν επιλέξει κάποιον άλλο για να το διαδεχθεί, η Χέντβιχ είναι αποφασισμένη να του αποδείξει πως κάνει λάθος.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ταξίδι στα Κύθηρα»: Το αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε επανέκδοση

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Παράλληλα σηματοδοτεί και την έναρξη της τριλογίας της Σιωπής, για τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη. Ακολουθεί ο «Μελισσοκόμος» το 1986 και η τριλογία ολοκληρώνεται το 1988, με το «Τοπίο στην Ομίχλη».

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το 1984, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας δύο τιμητικές διακρίσεις, το Βραβείο Σεναρίου, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI, εξ ημισείας με το κλασικό φιλμ, «Παρίσι – Τέξας» του Βιμ Βέντερς.

Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος από τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται στον Σπύρο, έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα έπειτα από 32 χρόνια εξορία.

Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών και προσπαθεί να το αποτρέψει. Αλλά δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος – μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

 Voyage to Cythera

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης (γέρος), Μαίρη Χρονοπούλου (Βούλα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αντώνης), Δώρα Βολανάκη (γριά), Giulio Brogi (Αλέξανδρος), Γιώργος Νέζος (Παναγιώτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (μοίραρχος), Μιχάλης Γιαννάτος (λιμενάρχης), Άκης Καρέγλης (Σπύρος). Βασίλης Τσάγκλος (πρόεδρος λιμενεργατών), Δέσποινα Γερουλάνου (γυναίκα του Αλέξανδρου).

Έτος:1984

Διάρκεια: 137 λεπτά

Δείτε το βίντεο:

 

ΠΗΓΗ