Κυπριακό και Παλαιστινιακό συζήτησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας (φωτογραφία, επάνω, από aa.com.tr).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

«Η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση» στο Κυπριακό

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε σχετικά με το Κυπριακό ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Να σταματήσουν οι «ισραηλινές σφαγές»

Για το Παλαιστινιακό σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί μια νέα πηγή ντροπής για την ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μία φωνή για να σταματήσει τις ισραηλινές σφαγές».

Αναφέρεται επίσης πως «η Τουρκία παρακολουθεί στενά την υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρέμβει, ότι οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται πιο σοβαρές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και ότι οι ασθένειες αυξάνονται, επομένως είναι απαραίτητο ν’ αυξηθούν η ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Γάζα και εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες».

Πηγή: ΚΥΠΕ/philenews.com

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ