Είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να κάνει τα κύτταρά σας να γερνούν πιο γρήγορα, αυξάνοντας την βιολογική σας ηλικία πρόωρα.

Έρευνες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης – άφθονη σε επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε JAMA Network Open, υποδεικνύει ότι η πρόσθετη ζάχαρη σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και να οδηγήσει σε μια επιταχυνόμενη βιολογική ηλικία, όρος που αναφέρεται στην ηλικία των κυττάρων και όχι στο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου.

«Η πρόσθετη ζάχαρη, ειδικά σε υπερβολικές ποσότητες, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στο σώμα», αναφέρει η Δρ Dorothy Chiu, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική υπότροφος στο Osher Center for Integrative Health από το University of California San Francisco.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες υπερτερούν αριθμητικά των αντιοξειδωτικών στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κυτταρικές βλάβες. Τόσο το οξειδωτικό στρες όσο και η φλεγμονή μπορούν να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση.

Πώς επηρεάζει η πρόσθετη ζάχαρη στην διατροφή την βιολογική ηλικία;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από την μελέτη National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study (NGHS), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1987 και 1997.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων, που ήταν ηλικίας 9 έως 19 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 350 από τις συμμετέχουσες, οι οποίες ζούσαν στη Βόρεια Καλιφόρνια, μεταξύ 2015 και 2019.

Οι γυναίκες έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους αλλά και δείγματα σάλιου που χρησιμοποίησε η ομάδα για την ανάλυση της βιολογικής τους ηλικίας, χρησιμοποιώντας έναν δείκτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ασθένειας και θνησιμότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά τη συνολική δίαιτα των συμμετεχόντων, βαθμολογώντας την σε σχέση με την μεσογειακή διατροφή και ένα διατροφικό πρότυπο που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνια νόσο.

Όρισαν επίσης βαθμολογίες με βάση ένα μέτρο που δημιούργησαν, το οποίο συνυπολόγιζε τα θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση και εκείνα που σχετίζονταν με την επιδιόρθωση του DNA.

Οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν τις παραπάνω δίαιτες έτειναν να έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία, παρατήρησαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη ζάχαρης από τις συμμετέχουσες. Ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες στη μελέτη κατανάλωναν περισσότερα από 60 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά. Ωστόσο, η ημερήσια περίσσεια ζάχαρης που έτρωγαν ή έπιναν κυμαινόταν από περίπου 3 γραμμάρια έως και 316 γραμμάρια.

Οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν τα άτομα που τρώνε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα να καταναλώνουν όχι περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως.

Ακόμη και στα άτομα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης φάνηκε να γερνά βιολογικά τα κύτταρά τους πιο γρήγορα από τη χρονολογική τους ηλικία, που σημαίνει ότι τα κύτταρά τους ήταν πιο πιθανό να είναι βιολογικά μεγαλύτερα από ό,τι το άτομο σε χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εκτός από παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα και τα επίπεδα στρες, η μελέτη υποδηλώνει ότι η περίσσεια πρόσθετης ζάχαρης φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιγενετική, δηλαδή πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων.

Πώς θα μειώσετε την ζάχαρη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρχικά την διαφορά μεταξύ των τύπων ζάχαρης. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των προστιθέμενων και των φυσικών σακχάρων, εξηγούν.

Τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά, δεν έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, εκτός εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Η πρόσθετη ζάχαρη που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στα γνωστά comfort foods, μπορεί να κρύβεται σε ντρέσινγκ για σαλάτες αλλά και στο έτοιμο φαγητό.

Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη από την διατροφή σας, οι ερευνητές συνιστούν να ξεκινήσετε αποφεύγοντας τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα.

– Πρώτα, μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ροφήματα με νερό.
– Στη συνέχεια, μπορείτε να περιορίσετε άλλες προφανείς πηγές πρόσθετης ζάχαρης όπως γλυκά, επιδόρπια και αρτοσκευάσματα.
– Τέλος, μπορείτε να εξετάσετε μερικές όχι και τόσο προφανείς πηγές, όπως το λευκό ψωμί, τις έτοιμες σάλτσες, τα σνακ και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το πλάνο για να “κόψετε” την ζάχαρη σε τρεις μόλις εβδομάδες.

Ενώ περιορίζετε την πρόσθετη ζάχαρη, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει άφθονες επιλογές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και άφθονα θρεπτικά συστατικά.

* Πηγή: Vita



ΠΗΓΗ