Ο θρυλικός κινηματογράφος Άστορ αντηχεί από τα ταξίμια του «Σπασμένου Ήχου». Από τους σκοτεινούς τεκέδες στα χρόνια της παρανομίας στα μεγάλα σαλόνια της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας∙ από το ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι∙ από το τρίχορδο στο τετράχορδο όργανο∙ από το περιθώριο στο προσκήνιο∙ το μπουζούκι κατέχει επάξια την θέση του στην αιωνιότητα.

Την Τρίτη 25 Απριλίου στις 19:30 στον θρυλικό κινηματογράφο της Αθήνας Άστορ ξεκινάει ένα ταξίδι μνήμης στον ήχο του πιο αγαπητού λαϊκού οργάνου της χώρας ειπωμένο μέσα από τα μάτια μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του μπουζουκιού. Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Σπασμένος Ήχος», μια συνδημιουργία των Φοίβου Κοντογιάννη και Ανέστη Μπαρμπάτση, σε παραγωγή της Foss Productions, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες παρουσία των συντελεστών της ταινίας συνοδευόμενο από ρεμπέτικες μουσικές εκδηλώσεις.

Ο Φοίβος Κοντογιάννης υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία και ο Ανέστης Μπαρμπάτσης, υπεύθυνος για την ιδέα, την έρευνα, αρχισυνταξία, τη μουσική επιμέλεια, καθώς και την επιλογή και τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών και των λοιπών ομιλητών μας οδηγούν σε ένα ταξίδι μνήμης στον ήχο του πιο αγαπητού λαϊκού οργάνου της χώρας ειπωμένο μέσα από τα μάτια μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του μπουζουκιού. Από τους σκοτεινούς τεκέδες στα χρόνια της παρανομίας, στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πενταγράμμου, το μπουζούκι ξεδιπλώνει την ψυχή του στα χέρια των μουσικών που το αγάπησαν και το ανέδειξαν. Κομμάτι της οπτικοποιημένης αυτής αφήγησης και παρόντες στο απαιτητικό αυτό πόνημα, αποτελούν σπουδαίοι μουσικοί όπως οι Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρίστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας και Διαμαντής Χιώτης, οι οποίοι με τα ταξίμια και τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους μας ταξιδεύουν μελωδικά στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του μπουζουκιού.

Στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «Σπασμένος Ήχος, ένα ντοκιμαντέρ για το μπουζούκι» θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα ταξίμια του αγαπητού λαϊκού οργάνου της χώρας.

Σύνοψη ντοκιμαντέρ «Σπασμένος Ήχος»:

Από τα παράνομα καταγώγια, τους χασικλήδες, τη λογοκρισία και τους ρεμπέτες, το μπουζούκι κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει το πιο αγαπητό, αλλά και διαδεδομένο όργανο στη χώρα. Σήμερα, με την κοινωνία μας να προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της από διαδοχικές οικονομικές, και όχι μόνο, κρίσεις, η αναθεώρηση του τι είναι πραγματικά ουσιαστικό και τι όχι φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ η αλληλεγγύη και η διαφύλαξη της ταυτότητας μέσα από τη μουσική καθίσταται ουσιώδης. 

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, o “Σπασμένος Ήχος” επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτιστική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, σε συνδυασμό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης

Ιδέα – Έρευνα: Ανέστης Μπαρμπάτσης

Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης – Φοίβος Κοντογιάννης

Παραγωγή: Foss Productions

Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Faliro House, EKOME

Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης

Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι

Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος

Ήχος: Σταύρος Αβραμίδης, Λέανδρος Ντούνης

Δείτε το τρέιλερ:

 

ΠΗΓΗ