Οργή επικρατεί στους Παλαιστινίους για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγεχ, χαρακτήρισε σύμφωνα με το Al Jazeera «ντροπή» την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει ψήφισμα και να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το βέτο των ΗΠΑ εξουσιοδοτεί το Ισραήλ να συνεχίσει να «σκοτώνει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει» τους Παλαιστίνιους, προσέθεσε.

Μάλιστα το χαρακτήρισε περαιτέρω ως παραβίαση της «αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μιλώντας μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ χαρακτήρισε το βέτο των ΗΠΑ «πέρα για πέρα λυπηρή».

«Είναι καταστροφική», είπε. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας εμποδίστηκε και πάλι από το να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να τηρήσει τις σαφείς ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη σοβαρή κρίση που απειλεί ανθρώπινες ζωές και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αντί να επιτραπεί σε αυτό το Συμβούλιο να τηρήσει την εντολή του, κάνοντας επιτέλους μια σαφή έκκληση μετά από δύο μήνες σφαγών ότι οι θηριωδίες πρέπει να σταματήσουν, δίνεται περισσότερος χρόνος στους εγκληματίες πολέμου να τις διαιωνίσουν», δήλωσε ο Μανσούρ.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι σαν να παραδίδουμε ένα βραβείο στη Χαμάς»

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ

«Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό;», διερωτήθηκε.

Ευχαριστώ του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «τολμηρή ηγεσία» τους, αφού χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι σαν να παραδίδουμε ένα βραβείο στη Χαμάς, να απορρίπτουμε τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και να δίνουμε σήμα στις τρομοκρατικές ομάδες παντού», έγραψε ο Γκαλάντ στο Χ.

Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «διαστρεβλωμένο» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ πρόσθεσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα είναι δυνατή μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα και όταν καταστραφεί η Χαμάς.

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.ΠΗΓΗ