Με άνοδο 1,04% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει με την αγορά να βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους και υψηλά 9 ετών (1.133 μονάδες) και να κινείται κόντρα στα αρνητικά σενάρια υποχώρησης, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των επερχομένων εκλογών.

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές η οικονομική πρόοδος είναι ο λόγος που η ελληνική αγορά παρουσιάζεται ανθεκτική, παρά την εκλογική αβεβαιότητα.

Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά.

Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή την εβδομάδα είχαμε μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, με την UBS να ανεβάζει μάλιστα τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 στο 4,1%.

Η Morgan Stanley παραμένει overweight για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς, όπως σημειώνει, η ελληνική είναι η προτιμώμενη αγορά μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης.

Η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της οικονομίας της ευρωζώνης, κάτι θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024.

Επιπλέον, κοιτάζοντας τις προηγούμενες αναβαθμίσεις στις αναδυόμενες αγορές, σχολιάζει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική.

Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές ήταν κατά μέσο όρο 22% σε σχέση με τον MSCI των αναδυόμενων αγορών τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση.

Η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική άποψη για τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.122,75 μονάδες, έναντι 1.111,24 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,04%, από τις αρχές Μαίου σημειώνει άνοδο 3,47% και από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 20,75%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,54%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 21,46%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,68% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 17,00%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,33%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 33,19%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδος ανήλθε στα 391,917 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία διαμορφώθηκε στα 78,383 εκατ. ευρώ, από 69,423 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 787 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 77,802 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 11,94 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ