Η Αιθιοπία μπαίνει στη λίστα των χωρών που αθετούν το χρέος

Δεν κατάφερε να καταβάλει του τόκους μετά την λήξη της περιόδου χάριτος η Αιθιοπία και γίνεται το πιο πρόσφατο μέλος στη λίστα των αφρικανικών χωρών που αθετούν την πληρωμή του χρέους τους.

Η χώρα του Κέρατος της Αφρικής έπρεπε να πληρώσει τοκοχρεολύσιο ύψους 33 εκατ. δολαρίων στις 11 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να πραγματοποιήσει την πληρωμή επειδή «θέλει να αντιμετωπίζει όλους τους πιστωτές με τον ίδιο τρόπο» είπε  στην κρατική τηλεόραση ο Αχμέντ Σίντε, υπουργός Οικονομικών της Αιθιοπίας.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ομολογιούχους να παρατείνουν τη λήξη για να αποσβεστεί από τον Ιούλιο του 2028 έως τον Ιανουάριο του 2032

Ο Χινζατ Σαμίλ, ανώτερος σύμβουλος μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η πληρωμή δεν είχε και δεν θα καταβληθεί. Η Αιθιοπία κατέληξε σε συμφωνία με τους διμερείς πιστωτές τον περασμένο μήνα για την αναστολή των πληρωμών του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση

Η στάση πληρωμών τοποθετεί την Αιθιοπία μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν αθετήσει την πληρωμή ευρωομολόγων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Ζάμπια, της Γκάνα και της Σρι Λάνκα.

Στην αντιπρότασή της για αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση ζήτησε από τους ομολογιούχους να παρατείνουν τη λήξη για να αποσβεστεί από τον Ιούλιο του 2028 έως τον Ιανουάριο του 2032 και να μειώσουν το κουπόνι στο 5,5% από το σημερινό 6,625%. Ωστόσο, η ονομαστική αξία πρόκειται να παραμείνει στο 1 δισ. δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να επωμιστούν το λεγόμενο κούρεμα της συμμετοχής τους.

Η ειδική επιτροπή ομολογιούχων νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι θεωρεί την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η πληρωμή ως “τόσο περιττή όσο και ατυχή”.

Η Αιθιοπία επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τις υποχρεώσεις της μέσω του κοινού πλαισίου της Ομάδας των 20, το οποίο έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική αφού η Ζάμπια και η Γκάνα σημείωσαν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των χρεών τους. Αυτό επιτρέπει τον συντονισμό της ελάφρυνσης του χρέους από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς δανειστές, ώστε να καθοριστούν πρότυπα αντιμετώπισης του χρέους.

Η χώρα κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με διμερείς πιστωτές για την αναστολή των πληρωμών χρέους, έχοντας προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τις υποχρεώσεις της από το 2021, καθώς ένας εμφύλιος πόλεμος στη βόρεια περιοχή Tigray θόλωσε το κλίμα των επενδυτών και εξασθένησε την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: OT



ΠΗΓΗ