Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 02:43

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία απέναντι σε Αμερικανίδα υποψήφια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι εκλογές για την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχουν προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα, φέρνουν αντιμέτωπους τον 66χρονο Βιτορίνο και την αναπληρώτριά του, την Αμερικανίδα ‘Ειμι Ποπ, την οποία στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Τα κράτη μέλη (της ΕΕ) αποφάσισαν να στηρίξουν ομόφωνα την υποψηφιότητα του Αντόνιο Βιτορίνο”, δήλωσε ο Μπορέλ στο τέλος του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στη Στοκχόλμη.

Ο Πορτογάλος πολιτικός και δικηγόρος επικράτησε του Αμερικανού υποψηφίου κατά την εκλογή του στην ηγεσία του ΔΟΜ το 2018 και έγινε ο δεύτερος μη Αμερικανός επικεφαλής αυτού του οργανισμού, που έχει 175 κράτη μέλη και του οποίου οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι οι κυριότεροι χρηματοδότες.

Ο Βιτορίνο διετέλεσε Επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (1999-2004) της ΕΕ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας (1995 έως 1997) επί πρωθυπουργίας του Αντόνιο Γκουτέρες – του νυν γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 02:43

ΠΗΓΗ