Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, 23:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν τη Δευτέρα (8/5) την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να εντάξει εκ νέου στα μέλη του τη Συρία, έπειτα από 11 και πλέον χρόνια αποκλεισμού της λόγω της καταστολής της λαϊκής εξέγερσης η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

“Δεν θεωρούμε ότι η Συρία αξίζει να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο επί του παρόντος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με το καθεστώς Άσαντ και δεν υποστηρίζουμε τους συμμάχους και εταίρους μας που το πράττουν”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών επανένταξαν την Κυριακή στον Αραβικό Σύνδεσμο τη Συρία, μια απόφαση που λαμβάνεται ενόσω ο Σύρος πρόεδρος έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις για να ξεκινήσει την τεράστια επιχείρηση ανοικοδόμησης της χώρας του.

Η Δαμασκός πρόσφατα βγήκε από την απομόνωσή της, επωφελούμενη κυρίως από ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης τον Φεβρουάριο μετά τον ισχυρό σεισμό που κατέστρεψε τεράστιες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας.

Σε μια πρώτη αντίδρασή του, την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, τονίζοντας ότι η Δαμασκός δεν αξίζει να επανέλθει στον οργανισμό, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ να επιλύσει την κρίση που έχει προκύψει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, 23:56

ΠΗΓΗ