Την άμεση προκήρυξη μέτρου στήριξης των πλημμυροπαθών αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές, όπου παραμένει αδύνατη η σπορά των χειμερινών καλλιεργειών, ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Αυτή τη χρονική περίοδο οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεκίνησαν τις φθινοπωρινές σπορές σιτηρών και ψυχανθών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

«Δυστυχώς στην περιοχή των παρακάρλιων, περίπου 150.000-180.000 στρέμματα, οι αγρότες αδυνατούν να σπείρουν και έπαυσαν την καλλιέργεια τους, καθώς τα αγροτεμάχια τους παραμένουν καλυμμένα με νερό και αναμένουν τις προτάσεις των επιστημόνων για την απομάκρυνση των υδάτων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι Θεσσαλοί αγρότες ξεκίνησαν τις φθινοπωρινές σπορές σιτηρών και ψυχανθών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

«Ως Περιφερειακή αρχή, έγκαιρα κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού  κλιμακίου στη Λάρισα προτείναμε την προκήρυξη ενός Μέτρου-προγράμματος  που θα έχει ως στόχο την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πλημμυρόπληκτων  αγροτών. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου, το οποίο μπορεί να αντιστοιχεί, είτε σε κάποιο άρθρο της Κανονισμού 2115/2021, είτε σε έκτακτο προσωρινό μέτρο στήριξης. Ενδεικτικά ο  συγκεκριμένος Κανονισμός αναφέρει σχετικά: «…Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις προκειμένου να αποζημιώσουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών και των διαφυγόντων εισοδημάτων ….»

Αγροκτήματα παραμένουν καλυμμένα με νερό

Η περίπτωση ενός συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου είναι πιθανώς η επικρατέστερη, δεδομένου πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε όλες τις Μεσογειακές Ευρωπαικές χώρες, με παρόμοια φαινόμενα. Επιπρόσθετα και ο Επίτροπος Γεωργίας Γ. Βοϊτσεχόφσκι ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως πρωταρχική απειλή και  πως πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στους τρόπους δημιουργίας αντίστοιχων Μέτρων, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Θυμίζουμε πως ένα  τέτοιο έκτακτο μέτρο προκηρύχθηκε στην έκτακτη περίοδο της πανδημίας του COVID και συμπλήρωσε το εισόδημα των αγροτών για την μείωσή της τιμής του λαδιού. Το πρωτόγνωρο φαινόμενο των πλημμυρών δημιούργησε στην περιοχή της Θεσσαλίας καθεστώς ανωτέρας βίας.

Γι’ αυτό δόθηκε και η παράταση στο ΟΣΔΕ, σύμφωνα  με τον άρθρο 3 του ΚΑΝ 2116/2021. Προτείνουμε οι αγρότες στις παρακάρλιες πλημμυρισμένες περιοχές, που δηλώνουν και λαμβάνουν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, να συμπληρώνουν από το παραπάνω Μέτρο, το χαμένο εισόδημα από την αδυναμία καλλιέργειας. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να προστατευτεί ο πραγματικός καλλιεργητής. Συνεπώς επιλέξιμοι για το Μέτρο πρέπει να είναι αυτοί που καλλιέργησαν την περίοδο τους συμβάντος, άρα οι έχοντες τα αγροτεμάχια δηλωμένα στο  ΟΣΔΕ του 2023. Επίσης για τις περιοχές που δεν υπάρχουν νερά αλλά έχει γίνει καταστροφή των χωραφιών, προτείνεται ένα νέο οικολογικό σχήμα, που να προστίθεται στο εισόδημα των Θεσσαλών αγροτών. Το νέο αυτό οικολογικό σχήμα να  προταθεί στην επικείμενη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της  ΚΑΠ και  να καλύπτει το διαφυγόν εισόδημα των  συγκεκριμένων δικαιούχων. Παρακαλούμε για τις δικιές σας ενέργειες που αφορούν στην προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου.

Αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για καταβολή μέγιστων αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς παραγωγούς

Σε επικαιροποίηση των στρεμματικών αποδόσεων των καλλιεργειών βαμβακιού, αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας και μηδικής, προκειμένου να καταβληθούν δίκαια οι αποζημιώσεις και να καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας επικαιροποίησαν τις απόδοσης των παραπάνω καλλιεργειών ανά στρέμμα, ώστε να διορθωθούν οι τιμές αποζημίωσης (προς τα πάνω), οι οποίες προβλέπονταν στη Δήλωση Καλλιέργειας του 2023 και ήταν κατώτερες της πραγματικότητας.ΠΗΓΗ