Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 14:59

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε στην Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στην Τζέντα, πριν από την αναμενόμενη επίσκεψή του στην Ιαπωνία όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7.

“Θα πάρω τον λόγο στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Θα συναντήσω τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και θα έχω κι άλλες διμερείς συναντήσεις”, σημειώνει ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η μετακίνηση του Ζελένσκι στη Σαουδική Αραβία είναι σημαντική καθώς το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ενίσχυσε πρόσφατα τις σχέσεις του με την Κίνα και συντόνισε την πετρελαϊκή πολιτική του με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Ανάμεσα στις “προτεραιότητές” του, όταν απευθυνθεί στους ηγέτες του παναραβικού οργανισμού, θα είναι “η παρουσίαση της δικής μας ειρηνευτικής φόρμουλας, στην υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να εμπλέκονται όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη”, αναφέρει κυρίως ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του στο Telegram.

“Άλλη προτεραιότητα είναι η προστασία της μουσουλμανικής κοινότητας της Ουκρανίας” στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, σημείωσε επίσης αναφερόμενος στους Τατάρους της Κριμαίας. “Η Κριμαία ήταν η πρώτη που υπέφερε από τη ρωσική κατοχή και οι περισσότεροι από αυτούς που υφίστανται την καταστολή στην κατεχόμενη Κριμαία είναι μουσουλμάνοι”, γράφει.

Μετά τη μετάβασή του στην Σαουδική Αραβία, ο Ζελένσκι αναμένεται διά ζώσης στην σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι ηγέτες των κύριων δυτικών οικονομιών έχουν ήδη ανακοινώσει νέες κυρώσεις με στόχο τον περαιτέρω στραγγαλισμό της ρωσικής οικονομίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μόλις ολοκληρώσει περιοδεία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να ζητήσει επιπλέον όπλα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τη στήριξη μεγάλης αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 14:59

ΠΗΓΗ