Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ διέταξε χθες Δευτέρα την ανάπτυξη εκατοντάδων μελών της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης μαζικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας το «χάος» που προκαλεί, κατ’ αυτόν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος θα προχωρήσει στα τέλη της εβδομάδας στην άρση του «Title 42», μέτρου υγειονομικής φύσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού και επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που πέρναγαν τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ — μη εξαιρουμένων των αιτούντων άσυλο.

«Με το τέλος του Title 42 την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν στρώνει το κόκκινο χαλί» για μετανάστες «από τον κόσμο όλο», κατήγγειλε ο Άμποτ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο κυβερνήτης, όπως άλλωστε οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, δεν σταματά να επιτίθεται στον πρόεδρο Μπάιντεν για την πολιτική του όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Η αντιπολίτευση διατείνεται πως έκανε σουρωτήρι τα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Άμποτ ανακοίνωσε πως κινητοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα, αεροσκάφη, UAVs, και «στρατιώτες ειδικά εκπαιδευμένους από την τακτική συνοριακή δύναμη του Τέξας», που θα αναπτυχθούν «στα θερμά σημεία των συνόρων για να βοηθήσουν να σταματούν και να απωθούνται μεγάλες ομάδες μεταναστών που θα αποπειρώνται να μπουν στο Τέξας παράνομα».

Αφού αρθεί το «Title 42» η αμερικανική κυβέρνηση λογαριάζει να αποτρέψει τη διέλευση των συνόρων από μετανάστες με φάσμα μέτρων, όμως πόλεις στα σύνορα αναμένουν μολαταύτα ήδη από την Παρασκευή την έλευση χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Οι πόλεις Ελ Πάσο, Μπράουνσβιλ και Λαρέντο κήρυξαν τοπικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αυξήσουν τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν για την αντιμετώπιση των μεταναστών που είναι ήδη παρόντες, κυρίως ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική. Στο Ελ Πάσο, εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, πολλοί πάνω σε κομμάτια χαρτονιού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, εν αναμονή του τέλους του «Title 42», ανέπτυξε 1.500 επιπλέον στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν τους 2.500 που βρίσκονταν στη μεθόριο με αποστολή να βοηθήσουν την αστυνομία των συνόρων.

ΠΗΓΗ