Ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε την πραγματοποίηση του μουσικού φεστιβάλ Supernova, παρά την άποψη ενός ανώτερου αξιωματικού ότι αποτελούσε περιττό κίνδυνο για την ασφάλεια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κοντά στον φράχτη της Γάζας, έγινε στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αντισυνταγματάρχης είχε προειδοποιήσει ότι ο στρατός δεν θα είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει την εκδήλωση

Ο αντισυνταγματάρχης Sahar Fogel και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για τη μεραρχία της Γάζας είχαν αντιταχθεί στην άδεια λόγω του κινδύνου πυρών ρουκετών και όλμων στην περιοχή.

Ο Fogel είχε επίσης προειδοποιήσει ότι ο στρατός δεν θα είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει την εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για θρησκευτική εορτή, προστίθεται στην έκθεση.

Ο Fogel φέρεται να έθεσε τις ανησυχίες του στο τμήμα επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Η άδεια εγκρίθηκε επειδή η απόρριψη του αιτήματος των παραγωγών του φεστιβάλ θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές δυσκολίες.

Αιματοκύλισμα

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Οι παλαιστίνιοι μαχητές πήραν επίσης ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 120 και πλέον εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.ΠΗΓΗ