Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, 14:57

Ο φονικός σεισμός που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία προκάλεσε ζημιές στο περισσότερο από το 20% της τουρκικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε «σοβαρές ζημιές στη γεωργία – μεταξύ των οποίων στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες – όπως και στις αγροτικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές», επεσήμανε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Ο σεισμός έπληξε 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους και περισσότερο από το 20% της παραγωγής τροφίμων της χώρας», διευκρίνισε.

«Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, γνωστή ως “η εύφορη ημισέληνος” της Τουρκίας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του γεωργικού ΑΕΠ και συνεισφέρει σχεδόν στο 20% των γεωργικών εξαγωγών της Τουρκίας», τόνισε ο FAO.

Ο σεισμός προκάλεσε απώλειες 1,3 δισεκ. δολαρίων (1,19 δισεκ. ευρώ) λόγω των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, και 5,1 δισεκ. δολαρίων (4,68 δισεκ. ευρώ) στον γεωργικό τομέα.

Όταν σημειώθηκε ο σεισμός, κατέρρευσαν κατοικίες, καταστράφηκαν καλλιέργειες και σκοτώθηκαν ζώα. Επίσης προκλήθηκαν ελλείψεις ζωοτροφών και εμβολίων για τα ζώα εκτροφής.

Παράλληλα δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία γίνεται αισθητή κυρίως τώρα που πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.

Ο FAO ζητεί 112 δισεκ. δολάρια (103 δισεκ. ευρώ) δωρεές για να βοηθήσει τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία.

«Πλησιάζει το τέλος της εποχής της σποράς. Πρέπει να βοηθήσουμε άμεσα τους γεωργούς μας παρέχοντάς τους λίπασμα και σπόρους», δήλωσε ο Βιορέλ Γκούτου συντονιστής του FAO. «Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να διατηρήσουμε το επίπεδο παραγωγής φέτος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον FAO, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές εξαρτάται από τη γεωργία για την επιβίωσή του.

ΠΗΓΗ