Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, 04:35

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως άλλος ένας μετανάστης —ο 40ός— πέθανε μετά την πυρκαγιά της 28ης Μαρτίου σε κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Το θύμα, η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, υπέκυψε εξαιτίας επιπλοκών των εγκαυμάτων που υπέστη.

Είχε μεταφερθεί αεροπορικώς από τη Χουάρες σε κέντρο περίθαλψης εγκαυματιών στην πρωτεύουσα, εξήγησε η γραμματεία (το υπουργείο) Δημόσιας Ασφαλείας.

Η πυρκαγιά είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 27 άνθρωποι, από τους οποίους οι 23 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, κατά τη μεξικανική κυβέρνηση. Πέντε εγκαυματίες διακομίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Οι αρχές προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός μετανάστη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή.

Ο μετανάστης που συνελήφθη φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά βάζοντας φωτιά σε στρώμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσεχή απέλασή του.

Οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες είναι δημόσιοι λειτουργοί και ιδιωτικοί φρουροί, που φέρονται να έμειναν άπραγοι, να μην έκαναν τίποτα για να σωθούν κρατούμενοι μετανάστες που βρίσκονταν κλειδωμένοι μέσα στο κελί όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Βίντεο από κλειστό κύκλωμα επιτήρησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από μεξικανικά ΜΜΕ εικονίζει τρεις εργαζόμενους στο κέντρο κράτησης καθώς φεύγουν αφήνοντας αβοήθητους κλειδωμένους μετανάστες ενώ αναδίδεται πυκνός καπνός από το κελί.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χουάρες την Παρασκευή, υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία». Μετανάστες προσπάθησαν να κρεμαστούν από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε, ζητώντας δικαιοσύνη.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, 04:48

ΠΗΓΗ